Tajna najboljeg graha: Umjesto u vodu, potopite ga u ovu tečnost prije kuhanja
Grah je jedno od omiljenijih variva u našoj zemlji, a svaki kuhar ima svoj specifičan trik za njegovu pripremu. Ipak, grah , kao i druge mahunarke, može izazvati probleme sa varenjem zbog prisustva jedne specifične materije – fitinske kiseline.
Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i sjemenke smatraju se zdravim namirnicama, ali mogu postati štetne zbog fitinske kiseline koja se u njima nalazi.
Ova kiselina ima sposobnost da veže važne minerale poput bakra, magnezijuma, željeza, joda i cinka, što znači da se ovi minerali iz organizma izlučuju prije nego što mogu donijeti bilo kakvu korist. To može rezultirati deficitom ključnih nutrijenata, što negativno utiče na mišićno-koštani sistem, imuni sistem, ali i na probavu.
Fitinska kiselina često je uzrok anemije uslijed nedostatka željeza, naročito među vegetarijancima, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, objašnjava endokrinolog dr. Zuhra Pavlova.
Fitinska kiselina prisutna je u različitim namirnicama kao što su ovas, riža, pšenica, sve žitarice, grah, sočivo, kikiriki, grašak i soja. Također, sadrže je i neki orašasti plodovi poput lješnika, badema i oraha, kao i sjemenke suncokreta, maka, lana, tikve i susama.
Međutim, postoji nekoliko načina za neutralisanje ove kiseline. Jedna od najefikasnijih metoda je toplotna obrada, koja može smanjiti nivo fitinske kiseline za 30 do 35 posto.
Najbolje rezultate daje potapanje namirnica u vodu. Iako ova metoda zahtijeva vrijeme, ona je vrlo efikasna. Naprimjer, smeđi grah treba potapati 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, a biserni ječam šest sati. Za još bolji efekat, u vodu možete dodati malo sirćeta ili limunovog soka.
Pored toga, Pavlova predlaže da se problematične namirnice potapaju u surutku, što također pomaže u smanjenju sadržaja fitinske kiseline.
Također, klijanje graha i žitarica može smanjiti količinu ove kiseline za oko 50 posto. Kombinovanjem metoda – potapanje, a zatim kuhanje ili pečenje – postići ćete najbolje rezultate i maksimalno smanjiti nivo fitinske kiseline u hrani.