Zašto je dobro peršunov list držati u vodi sa sodom bikarbonom
Peršun je jedan od najčešće korišćenih začina u našoj kuhinji, i to s razlogom – odličan je za supe, salate, jela sa mesom, a koristi se i kao ukras mnogih jela. Najbolji je, naravno, kada je potpuno svjež, jer tako najbolje zadržava svoju aromu i ukus.
Međutim, često se desi da nemamo priliku da iskoristimo svjež peršun u kratkom vremenskom periodu, a zbog svoje osjetljivosti brzo gubi svježinu. Ako ste protivnik zamrzavanja peršuna, postoji efikasan i jednostavan način kako da produžite njegovu svježinu i sačuvate sve njegove kvalitete.
Prvo, uzmite posudu i sipajte u nju vodu. Dodajte jednu kašiku sode bikarbone i dobro promiješajte. U ovoj otopini, umočite svježi peršun. Ovaj postupak pomaže u čišćenju biljke i uklanjanju nečistoća koje bi mogle ubrzati kvarenje. Nakon toga, uzmite dasku za sječenje, poprskajte je sa malo sirćeta i obrišite je krpom kako biste osigurali da daska bude čista i spremna za dalji rad.
Nakon što ste očistili peršun, isjeckajte ga na željenu veličinu. Na dno tegle stavite papirni ubrus kako bi upio višak vlage i osigurao da peršun ostane svjež duže. Zatim stavite isjeckani peršun u teglu i dobro je zatvorite.
Ovu teglu možete čuvati u frižideru, a peršun će zadržati svoju aromu i svježinu i do mjesec dana. Ovaj jednostavan trik omogućit će vam da uživate u svježem peršunu i njegovom ukusu, čak i kada niste u mogućnosti da ga iskoristite odmah.