Nikako u vodi: Grah prije kuhanja bolje potopite u ovu 1 namirnicu

Praktična žena
Nikako u vodi: Grah prije kuhanja bolje potopite u ovu 1 namirnicu
Novi.ba

Grah je jedno od najomiljenijih jela kod nas, a svaki domaćin ima svoj mali trik koji olakšava pripremu čuvenog vojničkog graha ili posnog prebranca. Ipak, zbog jedne materije koja se nalazi u njemu, grah može izazvati probleme s varenjem.

Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i sjemenke spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti veoma štetne za organizam zbog prisustva fitinske kiseline.

Ova kiselina veže važne elemente poput bakra, magnezijuma, joda, gvožđa i cinka, uslijed čega se oni izlučuju iz organizma pre vremena, odnosno pre nego što mogu doneti bilo kakvu korist našem tijelu.

Digestivni trakt ne sadrži "barijeru" koja bi štitila organizam od fitinske kiseline, što onemogućava apsorpciju minerala, proteina i masti. Posljedica toga su deficiti važnih nutrijenata, što može uzrokovati probleme u mišićno-koštanom, imunološkom i probavnom sistemu. Fitinska kiselina je, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), jedan od najčešćih uzroka anemije uslijed nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, ističe endokrinolog Zuhra Pavlova.

Koje namirnice sadrže fitinsku kiselinu?
Među namirnicama koje sadrže visoke količine fitinske kiseline, endokrinolog Pavlova navodi ovas, pirinač, pšenicu, sve žitarice, grah, sočivo, kikiriki, grašak i soju. Takođe, problematični su i neki orašasti plodovi kao što su lešnici, bademi i orasi. Velike količine fitinske kiseline nalaze se i u semenkama suncokreta, maka, lana, tikve i susama.

Iako ove namirnice sadrže veliki broj hranljivih materija koje su neophodne našem organizmu, uključujući vlakna, ne treba ih izbjegavati, naglašava Pavlova.

Kako se osloboditi fitinske kiseline?
Endokrinolog Pavlova predlaže nekoliko metoda za neutralizaciju fitinske kiseline. Jedna od najučinkovitijih metoda je toplotna obrada, koja smanjuje sadržaj ove kiseline za 30-35%. Najbolji efekat, međutim, postiže se potapanjem namirnica u vodu. Jedini nedostatak ove metode je što zahtijeva dosta vremena, prenosi Novi.ba.

Na primjer, smeđi pirinač treba da se potopi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, beli pirinač devet sati, a biserni ječam šest sati. Za bolje rezultate, u vodu možete dodati malo sirćeta ili limunovog soka.

Pored toga, doktorka Pavlova predlaže da se "problematične" namirnice potopite u surutku, što takođe može pomoći u smanjenju fitinske kiseline. Takođe, prilikom klijanja graha i žitarica, količina fitinske kiseline se smanjuje za otprilike pola. Kombinovana obrada namirnica je, prema njenim riječima, najbolji metod. Ako se namirnica prvo potopi, a potom kuha ili peče, najviše fitinske kiseline će biti odstranjeno.

Ove tehnike mogu znatno poboljšati vašu probavu i omogućiti organizmu da lakše apsorbuje sve hranljive tvari koje grah i druge mahunarke pružaju.
 
 
 
 
 

Novo