Za savršeno karamelizovan luk dodajte ovaj tajni sastojak prilikom prženja

Praktična žena
Za savršeno karamelizovan luk dodajte ovaj tajni sastojak prilikom prženja
Novi

Prženje luka je jedan od najosnovnijih i najčešćih koraka u pripremi jela, bilo da se radi o supama, varivima, sosevima ili prženim jelima.

Luk daje poseban ukus i miris, ali ako želite da vaša jela budu još ukusnija, postoji jedan mali trik koji će učiniti da prženi luk bude savršen.

Iako obično propržimo luk na ulju i dodajemo ostale sastojke, postoji jednostavan način da poboljšate ukus. S tajnim sastojkom - prstohvatom šećera - luk će se blago karamelizovati, čime ćete dobiti bogatiji i slađi ukus. Ovaj trik daje potpuno novu dimenziju, jer je šećer poznat kao univerzalni pojačivač okusa, koji može poboljšati i najjednostavnija jela.

Da biste postigli savršen karamelizovani luk, evo šta treba da uradite:

  • U tavu sipajte malo ulja i komadić putera
  • Kada se masnoća zagrije, dodajte sitno sjeckani luk
  • Dodajte prstohvat šećera i dobro promiješajte

Iako je ovaj trik jednostavan, budite pažljivi da ne pretjerate sa šećerom, jer može lako uništiti ukuse i učiniti jelo previše slatkim. Kada pravilno izbalansirate šećer, dobit ćete bogatiji i ukusniji prženi luk koji će poboljšati svako jelo.

Sada, sljedeći put kad budete pržili luk, sjetite se ovog malog trika i uživajte u ukusima koji će vaše jelo podići na viši nivo.

Novo