Krumpir neće proklijati, omekšati ili pozeleniti mjesecima, ako ga čuvate na neuobičajenom mjestu
Krumpire treba čuvati u frižideru na temperaturi ispod 5°C kako bi ostali svježi i bez klica do tri puta duže nego na sobnoj temperaturi, što značajno smanjuje bacanje hrane, savjetuje stručnjak Luke Willcox.
Prethodna preporuka da se krumpiri drže na suhom i hladnom mjestu izvan frižidera zbog rizika od stvaranja akrilamida (hemikalije povezane s rizikom od raka) više ne vrijedi.
Nedavna istraživanja potvrđuju da frižider ne povećava rizik od akrilamida, što ovu metodu čini sigurnom, piše Express.
Za dugotrajniju svježinu, izbjegavajte vlagu i izlaganje svjetlu te osigurajte dobru cirkulaciju zraka.
Krumpire čuvajte u mrežastim, papirnatim ili pamučnim vrećama.
Pravilno skladištenje ne samo da produžava trajanje krumpira već smanjuje i troškove namirnica, naglašava Willcox, ističući važnost borbe protiv bacanja hrane i pametnog korištenja sastojaka.