Kako izbjeći nadimanje od graha: Dodajte samo 1 sastojak pred kraj kuhanja i zaboravite na gasove
Uz ovaj jednostavan trik možete jesti grah bez straha od nadimanja
Grah spada u grupu zdravih namirnica, a osim toga jeftin je i jednostavan za pripremu. Obiluje aminokiselinama, proteinima, kompleksom vitamina B, dijetalnim vlaknima, izvrstan je izvor bjelančevina i sadrži vitamine poput folata i željeza. Također, sadrži malo masnoća i malo kalorija, što ga čini glavnim sastojkom u mediteranskoj prehrani.
Možete ga pripremati na milijun načina, a Srbi najviše vole čorbast ili prebranac. Ljeti grah možete koristiti i u salatama.
Međutim, mnogi izbjegavaju jesti ga zbog nadimanja, naročito poslijepodne i navečer kada nam može izazvati stomakne tegobe i izbacivanje neugodnih plinova. Ipak, ovu mahunarku možete jesti bez straha od nadimanja, ako je navečer ranije potopite u vodu, a sutradan isperete. Nadutost je posljedica nemogućnosti organizma da vari složene kemijske tvari.
Procesom potapanja graha dolazi do rastvaranja tih tvari u vodi, pa kada se prva voda baci, a grah počne kuhati, udio tih složenih tvari je daleko manji. Upravo to izaziva nadutost u organizmu i povećava njegov intenzitet.
Ali, postoji još jedan trik, i to mnogo jednostavniji. Sve što trebate napraviti jest da u lonac u kojem se kuha grah dodate žlicu sušene nane ili nekoliko listića nane 20 minuta prije kraja kuhanja. Ne morate brinuti, ova začinska biljka neće promijeniti okus graha, piše Stvar ukusa.