Kako izbjeći nadimanje od graha: Dodajte samo 1 sastojak pred kraj kuhanja i zaboravite na gasove

Praktična žena
Kako izbjeći nadimanje od graha: Dodajte samo 1 sastojak pred kraj kuhanja i zaboravite na gasove
Novi.ba

Uz ovaj jednostavan trik možete jesti grah bez straha od nadimanja

Grah spada u grupu zdravih namirnica, a osim toga jeftin je i jednostavan za pripremu. Obiluje aminokiselinama, proteinima, kompleksom vitamina B, dijetalnim vlaknima, izvrstan je izvor bjelančevina i sadrži vitamine poput folata i željeza. Također, sadrži malo masnoća i malo kalorija, što ga čini glavnim sastojkom u mediteranskoj prehrani.

Možete ga pripremati na milijun načina, a Srbi najviše vole čorbast ili prebranac. Ljeti grah možete koristiti i u salatama.

Međutim, mnogi izbjegavaju jesti ga zbog nadimanja, naročito poslijepodne i navečer kada nam može izazvati stomakne tegobe i izbacivanje neugodnih plinova. Ipak, ovu mahunarku možete jesti bez straha od nadimanja, ako je navečer ranije potopite u vodu, a sutradan isperete. Nadutost je posljedica nemogućnosti organizma da vari složene kemijske tvari.

Procesom potapanja graha dolazi do rastvaranja tih tvari u vodi, pa kada se prva voda baci, a grah počne kuhati, udio tih složenih tvari je daleko manji. Upravo to izaziva nadutost u organizmu i povećava njegov intenzitet.

Ali, postoji još jedan trik, i to mnogo jednostavniji. Sve što trebate napraviti jest da u lonac u kojem se kuha grah dodate žlicu sušene nane ili nekoliko listića nane 20 minuta prije kraja kuhanja. Ne morate brinuti, ova začinska biljka neće promijeniti okus graha, piše Stvar ukusa.

Novo