Starinski recept koji će vas oduvati: Torta koja vrijedi milione, čista 10 (RECEPT)
Esterhaze nalazi se na spisku torti koje je najteže spremiti i za koju treba dosta vremena, ali i kulinarskih vještina.
Ovo je starinski i onaj pravi-pravcati recept za esterhazi.
Recept:
– 400 gr lješnika peći i samljeti
200 gr šećera ispržiti bez vode i razliti u šerpu podmazanu uljem. Kada se ohladi samljeti
Umutiti 15 bjelanaca sa 300 gr šećera i 260 gr lješnika, 2 kašike brašna. Ispeći tri kore (malo vode da ogrezne)
Ušpinovati 300 gr šećera (gušće nego za slatko dok ne pobijeli). Taj vruć sirup sipati u već umućena žumanca bez šećera. Sve umutiti dok se ne ohladi i dok ne postane gusta masa. U ohlađeno staviti 250 gr putera, umućenog sa 4 kašike prah šećera.
Ostatak lješnika i pržen šećer podijeliti na tri dijela. Filovati kore sa obje strane i posipati prvo lješnike sa prženim šećerom.
Odozgo premazati filom i posuti lješnikom i šećerom.
Napomena (10 kašika vode)