Nutricionistica otkrila koja riba je najzdravija, a koja sadrži živu i treba je izbjegavati

Porodica i zdravlje
Nutricionistica otkrila koja riba je najzdravija, a koja sadrži živu i treba je izbjegavati
Novi

Riba je bogata hranjivim tvarima poput omega-3 masnih kiselina, visokokvalitetnim proteinima, raznim vitaminima i mineralima te može biti izvrstan izbor u uravnoteženoj prehrani.

Međutim, nije svaka vrsta ribe najbolja opcija za zdravlje.

Nutricionistica Michelle Routhenstein kaže: "Nisu sve ribe iste kada je u pitanju njihov nutritivni sastav, zbog čega su neke vrste korisnije za zdravlje."

Najbolja riba za zdravlje

Sardina

Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA) koje podržavaju zdravlje srca, te kalcijem koji podržava zdravlje kostiju. Osim toga, sardine su dobar izvor vitamina D. Treba spomenuti razliku između sardina i inćuna. Svježe srdele se brzo kvare i zahtijevaju hlađenje.

S druge strane, sardine u konzervi su sardine koje su prošle postupak konzerviranja, čime im se produljuje rok trajanja. Iako mogu biti masnije i mijenjati teksturu, ipak su dobar izvor hranjivih tvari i praktične su za dugotrajno skladištenje bez potrebe za hlađenjem.

Losos

Losos je među najboljim izborom zdrave ribe. Bogata je omega-3 masnim kiselinama, mastima koje podupiru zdravlje srca i mozga, a bogata je i proteinima, kaže nutricionistica.

Istraživanja pokazuju da konzumacija omega-3 masnih kiselina smanjuje srčane bolesti, snižava krvni pritisak i trigliceride. Također, ima protuupalna svojstva koja pomažu ljudima s artritisom.

Najgora riba za zdravlje

Tuna

Tuna je dobar izvor vitamina B6 i B12 koji podržavaju zdravlje imunološkog sistema i živaca. Međutim, nije bogata omega-3 masnim kiselinama i sadrži visoke razine žive.

Preporučuje se da se ograniči unos tune na jedan do dva puta sedmično. Zbog visokog udjela žive tuna se ne preporučuje djeci, trudnicama i dojiljama.

Novo