Kako da pržena riba ne upije ni kap ulja, a bude hrskava: dodajte samo 1 sastojak
Kada je riječ o pripremi ribe, iako je veoma ukusna, sklona je upijanju ulja, što može pokvariti taj dobar okus prekomjernom masnoćom.
Mnoge domaćice imaju svoje isprobane recepte za pripremu ribe za posnu trpezu, ali postoji način na koji će ona upiti manje masnoće, biti hrskavija i podjednako ukusna.
Naime, riječ je o sastojku koji većina ima u svojoj kuhinji – gustinu.
Gustin ili kukuruzni škrob stvorit će zaštitni omotač oko ribe, ona će biti hrskava, a neće imati mogućnost da upije previše ulja i bude masna.
Sastojci:
1 kg ribe po vašem izboru (pogodna je i morska i slatkovodna)
200 g gustina
3 žličice soli
1 žličica bibera
1 žličica bijelog luka u prahu
drugi začini po vašem izboru
ulje za prženje
Priprema:
1.Ribu narežite na komade, posolite prema ukusu i stavite u hladnjak. Najbolje je ovo učiniti dan ranije, no može i nekoliko sati prije prženja.
2.Gustin stavite u zdjelu, dodajte jednu žličicu soli, zatim biber, bijeli luk i ostale začine po vašem izboru. Sve dobro pomiješajte.
3.Ulje stavite u dublju posudu, dovoljno da riba „pliva“ u njemu, i dobro zagrijte.
4.Ribu izvadite iz hladnjaka, svaki komad dobro uvaljajte u smjesu od gustina i spuštajte u vruće ulje. Ako je potrebno, okrenite ribu nekoliko puta kako bi se ravnomjerno ispržila sa svih strana.
5.Prženu ribu poslužite uz krompir ili neku drugu salatu koja će se okusom slagati uz ovaj specijalitet.