Znate li da i zamrznuto meso ima rok trajanja
Vrlo je važno voditi računa o roku trajanja hrane, posebno o pokvarenom mesu.
Mnoge domaćice kupe meso, pa ga odlažu u zamrzivaču. Pitanje je koliko dugo meso može da stoji tako zamrznuto
Nema svaki komad mesa isti rok trajanja, kao ni svaka vrsta mesa.
Piletina i ćuretina
Cijeli pilići i ćurići u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. A ukoliko zamrzavate njihove komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od devet mjeseci, dok iznutrice ne bi smele stajati zamrznute duže od 3-4 mjeseca.
Svinjetina
Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu isjeckate na kockice i smrznete, tako može stajati 4-6 mjeseci, a pečena 4-12 mjeseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli, šunke i slično, može biti u zamrzivaču 1-2 mjeseca.
Govedina, teletina i jagnjetina
Kada je riječ o svježem mesu ono može trajati i nekoliko mjeseci, zavisno od vrste mesa. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču šest do 12 mjeseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju – od 4-6 mjeseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri meseca do godine, prenosi Krstarica.
Mljeveno meso
Nevezano o kojoj vrsti mljevenog sirovog mesa se radi, ne bi trebalo držati ga u zamrzivaču duže od 3-4 mjeseca.
Rok čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:
Svinjetina s kostima – 4 do 6 mjeseci
Svinjetina bez kosti – 4 do 12 mjeseci
Jagnjetina i teletina – 9 mjeseci
Govedina s kostima – 4 do 6 mjeseci
Govedina bez kosti – do 12 mjeseci
Cijelo pile ili ćurka – 12 mjeseci
Komadi piletine ili ćuretine – 9 mjeseci
Mljevena ćuretina ili svinjetina – 3 do 4 mjeseca
Iznutrice – 3 do 4 mjeseca
Slanina – mjesec dana
Kobasice – 1 do 2 mjeseca
Viršle – 1 do 2 mjeseca