Novo istraživanje povezuje konzumaciju "lažnog mesa" s povećanim rizikom od depresije
Novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Food Frontiers otkriva zabrinjavajuću povezanost između konzumacije ultraobrađenih biljnih proizvoda poput "lažnog mesa" i povećanog rizika od depresije.
Istraživači sa Univerziteta Surrey analizirali su podatke iz UK Biobanke, koja sadrži podatke više od 500.000 ljudi, među kojima je bilo 3.342 vegetarijanaca.
Rezultati istraživanja ukazuju na to da vegetarijanci koji redovno konzumiraju proizvode poput biljnih hamburgera i kobasica, poznatih kao "lažno meso", imaju viši krvni pritisak, viši nivo C-reaktivnog proteina (markera upale u tijelu) i niže nivoe "dobrog" HDL holesterola. Ova upala u tijelu mogla bi biti povezana s većim rizikom od depresije, tvrde istraživači. Iako su ovi proizvodi povezani s negativnim zdravstvenim pokazateljima, studija je otkrila i pozitivnu stranu: vegetarijanci koji konzumiraju "lažno meso" imali su 40 posto manji rizik od sindroma iritabilnog crijeva.