Neodoljiv kolač s kremom od pistacija: Lagana poslastica gotova bez pečenja
Dubai čokolada zaludjela je cijeli svijet, a mi vam za ovu decembarsku subotu donosimo neodoljiv kolač s kremom od pistacija, to je lagana poslastica bez pečenja, a bogatog je okusa.
Sastojci:
Za podlogu:
- 300 g mljevenih keksa
- 120 g rastopljenog maslaca
- 2-3 kašike mlijeka
Za kremu od pistacija:
- 500 ml mlijeka
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 5 kašika šećera
- 200 g namaza od pistacija
- 250 ml vrhnja za šlag
Za dekoraciju:
- sjeckane pistacije ili ribana čokolada
Priprema:
Pomiješajte mljevene kekse s rastopljenim maslacem i mlijekom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Utisnite smjesu u dno kalupa za tortu (promjera 22 – 24 cm) obloženog papirom za pečenje.
Stavite podlogu u frižider dok pripremate kremu.
U mlijeku razmutite prašak za puding i šećer, a zatim kuhajte dok se ne zgusne. U još topao puding umiješajte namaz od pistacija i dobro promiješajte dok ne postane glatko.
Ostavite kremu da se malo ohladi, povremeno miješajući kako se ne bi stvorila korica. Istucite vrhnje za šlag u čvrst snijeg, a zatim ga lagano umiješajte u ohlađeni puding od pistacija.
Kremu od pistacija ravnomjerno rasporedite preko podloge. Poravnajte površinu i pospite nasjeckanim pistacijama ili ribanom čokoladom.
Stavite kolač u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se krema stisnula. Izvadite iz kalupa, narežite na kriške i poslužite hladnog.
Prijatno!