Jedna promjena u ishrani smanjuje rizik od srčanih bolesti za 25%

Porodica i zdravlje
Jedna promjena u ishrani smanjuje rizik od srčanih bolesti za 25%
Novi.ba

Ljudi koji jedu orašaste plodove, mahunarke, grah imaju 25% manje šanse da dobiju srčani udar od onih čija ishrana nije bogata biljnim proteinima, pokazalo je novo istraživanje.

Biljna ishrana bogata orašastim plodovima i mahunarkama dramatično smanjuje rizik od koronarne bolesti srca, tvrde američki istraživači, koji su pratili podatke više od 200.000 ljudi tokom 30 godina.

Istraživači kažu da visoki nivoi vlakana i antioksidansa u hrani sprječavaju začepljenje arterija. Profesor Frank Hu, stručnjak za ishranu i epidemiologiju na Univerzitetu Harvard, rekao je: “Većina nas treba da počne preusmjeravati svoju ishranu na biljne proteine. To možemo učiniti tako što ćemo smanjiti unos mesa, posebno crvenog i prerađenog mesa, i jesti više mahunarke i oraha.”

Andrea Glenn, docentica za nutricionizam na Univerzitetu New York, koautorica studije rekla je: “Prosječni Amerikanac jede omjer biljnih i životinjskih proteina 1:3. Naši nalazi pokazuju da je omjer od najmanje 1:2 mnogo više efikasan u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.”

Istraživači predlažu da unos biljnih proteina udupla.

Pišući u American Journal of Clinical Nutrition, naučnici su rekli da ljudi koji su jeli više životinjskih proteina imaju 19 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti. U istom slučaju imaju i 27 posto manje šanse da obole od koronarne bolesti srca.

Zamjena crvenog mesa orašastim plodovima i mahunarkama smanjuje rizik od moždanog udara, kao i srčanog udara, pokazala je studija.

Novo