Ukusan kolač od maka: Desert za svaku priliku (RECEPT)

Praktična žena
Ukusan kolač od maka: Desert za svaku priliku (RECEPT)
Novi

Kolač od maka je jednostavan, a izuzetno ukusan desert koji svojim bogatstvom okusa i sočnošću oduševljava sve ljubitelje peciva.

Bogat mak daje ovom kolaču poseban šmek, dok kombinacija jednostavnih sastojaka čini pripremu brzim i lakim.

Bilo da ga poslužite kao užinu uz šoljicu kafe ili kao desert nakon obroka, kolač od maka nikada ne razočarava.

Sastojci:

  • 200 g mljevenog maka
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • Prstohvat soli
  • Po želji, šećer u prahu za posipanje

Priprema

U velikoj posudi umutiti jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati ulje i mlijeko, pa sve dobro sjediniti.

U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo i mljeveni mak. Polako dodavati suhe sastojke u mokre, mješajući lagano dok ne dobijete glatku smjesu.

Smjesu sipati u podmazan i brašnom posut pleh (oko 20x30 cm). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suha.

Nakon što je kolač pečen i ohladio se, važno je posvetiti se posljednjem, ali ne manje važnom koraku - posipanju šećerom u prahu.

Ovaj jednostavan detalj dodaje notu elegancije i vizuelnog dojma. Po želji, kolač možete obogatiti i glazurom od čokolade ili preliti sa malo voćnog sirupa.

Novo