ZABORAVLJENI RECEPT IZ JUGOSLAVIJE KOJI VIŠE NIKO NE JEDE: Da li biste danas jeli ovo?

Praktična žena
ZABORAVLJENI RECEPT IZ JUGOSLAVIJE KOJI VIŠE NIKO NE JEDE: Da li biste danas jeli ovo?
Novi

Bilo je to doba kada su se stara jela cijenila, dok su vremenom potpuno pala u zaborav.

Bile su to osamdesete godine prošlog vijeka. Jela su se stara, dobra jela koja su danas skoro zaboravljena. Biste li ih danas jeli?

Pihtije

U ekspres lonac stave se svinjske nogice, uši, repovi, koljenice, šuplje juneće kosti, i to se kuha cijeli dan na šporetu na drva. Onda se začinjena supa razlije po tanjirima, i kada se stegne, pihtije se služe kao predjelo na slavama.

Žumance sa šećerom

Kad bi dijete htjelo nešto slatko, majka bi uzimala žumance i šećer te mutila smjesu dok ne bi "pobijelila od muke". Dijete bi to jelo s uživanjem. Možete li zamisliti danas da djetetu date svježe jaje sa šećerom? Danas je to potpuno zaboravljena poslastica.

Hljeb s mašću

Svi koji su odrastali osamdesetih godina prošlog vijeka sjećaju se sreće i zadovoljstva kad bi, nakon cjelodnevne igre napolju, došli kući na večeru i pojeli krišku hljeba namazanu mašću i posutu crvenom paprikom. Oni koji bi htjeli nešto slatko, jeli bi krišku hljeba s mašću i šećerom.

Boranija "na suho"

Krompir, luk, mrkva i boranija stave se u tepsiju, pa se dodaju tri kašike masti, malo vode i začina. Sve se zapeče u rerni dok ne omekša. A gdje je meso? Pa, imaš boraniju, šta će ti meso?!

Čorba od praziluka

Neki se još uvijek sjećaju traume od prekuhanih niti praziluka koje slobodno plutaju po tanjiru. Ipak, to je čorba koja krijepi dušu, ali danas je često zanemarujemo. Kad ste posljednji put pojeli pun tanjir čorbe od praziluka?

Novo