Kad uključujete bojler obavezno uradite ovo: Račun za struju biće dvostruko manji, tvrdi električar
Je li vaš bojler stalno uključen?
Pitanje o tome treba li bojler biti stalno uključen ili ga treba paliti po potrebi često se postavlja na internetskim forumima, društvenim mrežama i u svakodnevnim razgovorima. Iako tema nikada ne izlazi iz mode, još uvijek nemamo konačan odgovor.
Što je racionalnije?
Jedni će vam reći da je racionalnije ostaviti bojler uključenim cijeli dan i noć, jer se tada ne mora ponovo zagrijavati cijela količina vode, već samo dogrijava. Drugi tvrde da je najbolje paliti ga samo kad je potrebno. Evo što o ovoj dilemi kaže servisni tehničar koji se bavi održavanjem bojlera.
„Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje držati bojler stalno uključen. Naravno, sve ovisi o broju članova kućanstva. Ako je u pitanju samac ili bračni par, njima je puno racionalnije bojler uključivati samo kad im zatreba. S druge strane, ako je riječ o obitelji s više članova, vjerojatno je najpraktičnije da bojler bude stalno uključen jer će uvijek netko od članova obitelji trebati tople vode.“
„Također, vrsta bojlera također igra veliku ulogu – ako je bojler namijenjen isključivo za tuširanje, onda je puno racionalnije paliti ga po potrebi, dok je kod velikih protočnih bojlera, koji se koriste i u kuhinji, vjerojatno praktičnije da ga ostavite uključenim cijelo vrijeme“, prenosi Avaz.
Savjeti za uštedu energije
U konačnici, štedljivije je bojler paliti samo po potrebi. Ako ste već okrenuti štednji, preporuča se uključivanje u jeftinijim tarifama.
Jedan koristan savjet
Što se tiče produžavanja životnog vijeka bojlera, serviser objašnjava da nije bitno je li bojler stalno uključen ili ne, pod uvjetom da su svi dijelovi u ispravnom stanju. „Bojleru nije potreban odmor kao čovjeku“, kaže on.
„No, trik koji zaista pomaže je podešavanje termostata na 55-60 stupnjeva. Najviša temperatura koju treba postaviti je 60 stupnjeva. Ako ga postavite ispod 55, neće se stvarati kamenac. S druge strane, ako je termostat stalno na 90 stupnjeva, stvarat će se mnogo više kamenca, posebno u našim uvjetima, budući da je voda vrlo tvrda“, zaključuje serviser.
4o mini