Nutricionista riješio nedoumicu o "zdravim" uljima: Otkrio koje ulje trebate koristiti u kuhinji

Porodica i zdravlje
Nutricionista riješio nedoumicu o "zdravim" uljima: Otkrio koje ulje trebate koristiti u kuhinji
Novi

Prema Robu Hobsonu, registriranom nutricionistu i autoru knjige 'Unprocess Your Family Life', jedno ulje koje se često kudi zbog sadržaja masnoće zapravo nije tako štetno kao što možda mislite, piše Daily Mail.

Dok druga ulja zapravo može potaknuti vašu sklonost gomilanju kilograma, iako ih mnogi preporučuju.

1. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje se često reklamira kao zdravija opcija - ali Hobson kaže da su stručnjaci neodlučni.

Ima visok udio zasićenih masti s oko 13 g po porciji od 15 ml — gotovo polovica preporučenog udjela od 30 g zasićenih masti dnevno.

Njegove navodne dobrobiti navodno su posljedica činjenice da sadrži laurinsku kiselinu, zasićenu masnoću, za koju neka istraživanja sugeriraju da nije toliko štetna kao druge zasićene masti.

Neka su istraživanja pokazala da laurinska kiselina povisuje razinu HDL-a ili 'dobrog' holesterola, što može smanjiti ukupni rizik od srčanih bolesti.

Ali Hobson naglašava da 'porota još uvijek nije odlučila o učincima kokosovog ulja na kardiovaskularni sistem'.

Rekao je: 'Može povisiti vašu ukupnu razinu holesterola, što je loša vijest za zdravlje srca. Stoga ga je najbolje koristiti umjereno. Također ne želite uvijek da sve ima okus kokosa.'

'Iako je odličan u prženim krompirićima, pečenju i curryju, nije nešto u čemu bih ispekao jaja.'

2. Maslinovo ulje

Hobson kaže da je njegov izbor ekstra djevičansko maslinovo ulje zbog njegovih zdravstvenih dobrobiti i raznolikosti okusa.

'Bogat je mononezasićenim masnoćama i antioksidansima, koji su odlični za zdravlje srca, a manje je vjerojatno da će se razgraditi kada se zagrijava', rekao je.

To znači da se ne kvari sve dok ne postane jako vruće.

Smatra se da kada ulje dosegne tačku dimljenja može otpustiti kemikalije koje se nazivaju slobodni radikali, molekule mogu oštetiti stanice i uzrokovati njihovo brže starenje.

Istraživanja su pokazala da izloženost visokim razinama slobodnih radikala također može povećati rizik od stanja uključujući bolesti srca.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje također sadrži niske razine zasićenih masti u usporedbi s drugim uljima, oko 2 g po kapljici.

Također ima visok sadržaj polifenola — hemijskog spoja koji se nalazi u biljkama — koji također doprinosi smanjenju upale u tijelu.

Pomaže u održavanju svega, od zdravlja krvnih žila do funkcije mozga, objašnjava Hobson.

3. Repica i laneno sjeme

Jedan od konkurenta maslinovom ulju je ulje uljane repice.

Ono također ima visok sadržaj zdravih mononezasićenih masti, potencijalno smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Također ima manje zasićenih masnoća od maslinovog ulja s 1,1 g po porciji.

Ovo posebno ulje ističe se, kaže Hobson, jer sadrži alfa-linolensku kiselinu (ALA) koja je omega-3 masna kiselina, vrsta masti koja se nalazi u ribi i neophodna je za zdravlje srca i mozga.

'Omega-3 masne kiseline često nedostaju u našoj prehrani, pa uključivanje ovakvih ulja može pomoći u poboljšanju ukupnog unosa masnih kiselina', rekao je.

Laneno ulje, koje sadrži 1,65 g zasićene masti, također ima slične prednosti kao ulje repice.

Oba sadrže omega-3 i omega-6 — ali ulje uljane repice ima povoljniji omjer omega-3 i omega-6 od većine drugih sjemenskih ulja.

Omega-6 masne kiseline su vrsta masnoća koje su neophodne za ljudsko zdravlje i nalaze se u biljnim uljima, orašastim plodovima i sjemenkama, ali neki ljudi tvrde da previše može pridonijeti upali.

4. Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje je na lošem glasu zbog posebno visokih razina omega-6 masnih kiselina.

Ako se ova masna kiselina konzumira u suvišku bez dovoljno omega-3, može doprinijeti neravnoteži koja potiče upalu.

No, prema Hobsonu, nema potrebe još uvijek izbacivati ​​svoje suncokretovo ulje jer ga je savršeno zdravo koristiti u umjerenim količinama.

Također ima manje zasićenih masnoća od maslinovog ulja i kokosovog ulja s oko 1,5 g po porciji.

A suncokretovo ulje ima mnogo višu tačku dimljenja, što ga čini odličnim za prženje.

Novo