Tajne zbog kojih hurmašice uvijek uspijevaju

Praktična žena
Tajne zbog kojih hurmašice uvijek uspijevaju
Novi.ba

Iako djeluju jednostavno, često omiljena poslastica hurmašice ne budu onakve kako smo ih zamislili.

Oni iskusniji u pravljenju ove delicije, složili su se da je tajna dobre hurmašice u agdi, mada imaju još nekih trikova da bi one bile savršene.

Među receptima se mogu naći različiti omjeri vode i šećera za agdu kojom se preliju hurmašice, ali sudeći prema iskustvu mnogih jedan kg šećera i jedan litar vode idealna je mjera u koju se dodaje i sok od pola limuna.

Drugu polovinu limuna potrebno je narezati na kriške i to sve zajedno preliti preko hurmašica.

Kada je u pitanju tijesto potrebno je:
2 jajeta

2 šoljice šećera

2 šoljice ulja

brašna po potrebi te pola praška za pecivo

Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i uljem pa u to postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće.

Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež pa slagati hurmašice pleh.

Hurmašice peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.

Još jedan trik kojim se služe domaćice u pipremi idealnih humašica je da pleh bude nepodmazan, dakle suv.

Agda se priprema tako što se šećer zalije vodom i muti dobro kašikom da se šećer istopi te dodati sok od pola limuna.

Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.

Novo