Da li je dobro podgrijavati tursku kafu? Evo detaljnog odgovora

Porodica i zdravlje
Da li je dobro podgrijavati tursku kafu? Evo detaljnog odgovora
Novi.ba

Evo detaljnog odgovora

Da li ste jedan od onih ljudi koji zaborave na šoljicu kafe, a zatim je ponovo zagreju? Ili skuhate previše kafe odjednom i morate da je ponovo zagrijete? Evo odgovora na pitanje da li je zaista dobro.

Naime, mnogi će vam reći da kafu nije dobro podgrijavati jer se ukus može promijeniti, a uz to potencijalno može i smanjiti sadržaj kofeina.

Kristofer Hendon, docent hemije računarskih materijala na Univerzitetu Oregon, detaljno odgovara na pitanje da li je dobro podgrijavati kafu.

Naime, ovaj napitak se sastoji od niza različitih kiselina ekstrahovanih iz zrna kafe, uključujući i kininsku kiselinu koja daje gorak ukus. Kafa je takođe puna različitih jedinjenja kao što su karbonil, sumpor-aliciklični aromatični benzenoid i različita heterociklična jedinjenja. Osim toga, kafa je puna kofeina koji takođe doprinosi gorčini koju ovo piće ima.

Šta se dešava sa svim ovim supstancama i jedinjenjima kada se kafa zagrije?

Hendon ističe da kofein nije mnogo reaktivan – „To je prilično stabilan organski molekul.“

Jedini pravi način da se kofein izgubi iz kafe bio bi proces sublimacije, tokom kojeg supstanca koja je u čvrstom stanju isparava, a za to su potrebne ekstremne temperature (više od 170 °C).

Međutim, on navodi da može da razume da neki ljudi smatraju da zagrijana šoljica kafe ima manje kofeina. Ovaj utisak pripisuje placebo efektu, navodeći da prva šoljica kafe u danu jednostavno utiče na nas drugačije.

„Ali iako nivo kofeina u vašoj kafi ostaje stabilan, to ne znači da će vaša kafa ostati nepromijenjena nakon ponovnog zagrijevanja“, kaže Hendon.

Kao i svaka svježa hrana, kafa se pogoršava što duže stoji, a ponovno zagrijavanje ubrzava ovaj proces jer se isparljiva jedinjenja koja joj daju ukus brže oslobađaju.

Dakle, moguće je da vaša šoljica kafe ima lošiji ukus nakon podgrijavanja, ali možete je piti bez brige jer u tome nema ništa opasno, zaključuje Hendon, a piše Inverse.

Ako ste skloni da ponovo zagrijete kafu, bolje je da to uradite u mikrotalasnoj pećnici umjesto na šporetu jer će to skratiti vrijeme tokom kojeg se isparljiva jedinjenja oslobađaju.

Novo