Mekano i ukusno kao duša: Jednostavan trik za savršeno tijesto, kao iz napolitanskih picerija
Zamislite testo koje je ne samo izuzetno ukusno, već može stajati u frižideru čak do sedam dana! Postoji samo jedan mali trik – čuvajte ga u kesi! Ovo "ludo testo" može biti toliko živahno da će vam pokušati "pobjeći" iz kese, pa u tom slučaju jednostavno prepolovite testo i stavite ga u drugu kesu.
Kada vam zatreba neka brza poslastica poput kiflica, uštipaka, pica ili krofnica, samo otvorite vrata frižidera i izvadite onoliko testa koliko vam je potrebno. Ostavite ga da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi, a zatim ga razvucite na pobrašnjenoj površini,piše Krstarica.
Evo recepta za ovo fantastično tijesto:
Priprema:
U posudu sipajte toplo mlijeko (500 ml), pa dodajte kvasac (42 g) i šećer (1 ravnu kašiku). Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao.
U drugoj posudi pomiješajte prosejano brašno (oko 1 kg, možda malo više), prašak za pecivo (1/2 kašičice) i so (1 kašičica). Dodajte ulje (50 ml) i jogurt (200 ml), a zatim i 2 jaja. Dobro sjedinite smjesu.
Dodajte aktivirani kvasac u smjesu i umijesite testo. Nauljite testo, pokrijte ga providnom folijom i ostavite da nadođe oko sat vremena.
Testo možete odmah koristiti za pripremu vaših omiljenih jela, ili ga možete čuvati u frižideru. Ako se odlučite za čuvanje u frižideru, obavezno stavite testo u kesu koju ćete dobro zatvoriti kako bi ostalo svježe.
Sada možete uživati u mekanoj i ukusnoj hrskavoj poslastici kad god poželite!