Jedna navika uništava jetru: Da li ste vi među ljudima koji ovo redovno rade?
Ovih pet stvari su najpogubnije za jetru, izbacite ih
Prije nego što pomislite kako je pretjerano voditi evidenciju o sastojcima koje određena hrana sadrži ili gledati proizvode na poleđini, možda ipak činite nešto dobro za svoje zdravlje. Istraživanja to potvrđuju.
Ponekad nam je teško odreći se određenih namirnica, posebno slatkiša i grickalica. Mogli bismo ih jesti danima jer ih tijelo jednostavno traži, ali važno je znati da naš organizam reagira na sve što konzumiramo. Tako se dešava da čak i ako namirnice na prvi pogled izgledaju bezopasno, mogu negativno uticati na zdravlje, posebno na jetru.
Istraživanja pokazuju da konzumacija umjerenih količina dodatih šećera može udvostručiti proizvodnju masti u jetri, što može dovesti do bolesti masne jetre, ali i do dijabetesa tipa 2. Unos čak i manjih količina tog šećera može izazvati promjene u metabolizmu.
U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Hepatology utvrđeno je da fruktoza (vrsta šećera) u tečnom obliku može uticati na metabolizam jetre. U studiji je sudjelovalo 94 muškaraca starosti između 18 i 30 godina, s indeksom tjelesne mase ispod 24. Istraživači su izabrali ovu grupu kako bi smanjili šanse da su već razvili masnu jetru.
Uz korištenje markera, otkriveno je da sudionici nisu unosili više kalorija nego prije studije. Ipak, iako su unosili isti broj kalorija, dodavanje napitaka zaslađenih šećerom i konzumacija fruktoze utjecali su na njihovo zdravlje, uključujući povećanje proizvodnje masti u jetri.
Američko udruženje za srce savjetuje ljudima da ne unose više od 6% dnevnih kalorija iz dodatog šećera. Primjera radi, mnoge Amerikanke bi trebale konzumirati samo 100 kalorija (što je šest kašičica ili 25g dodatog šećera), dok bi muškarci trebali konzumirati 150 kalorija (9 kašičica ili 36g).
Ipak, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestio je da prosječan Amerikanac dnevno konzumira čak 17 kašičica fruktoze. To je zbog činjenice da mnoga prerađena hrana koju svakodnevno konzumiramo sadrži dodane šećere, a neki od njih su skriveniji od drugih. Tako se oni mogu naći u bilo kojoj namirnici, od žitarica za doručak pa do sireva i obroka iz mikrovalne pećnice.
Flaširana pića, posebno sokovi, predstavljaju znak za uzbunu. Ako želite izbalansiranu prehranu i zdravu jetru, razmislite o navikama koje biste trebali izbjeći.
Šećer i slatka pića
Pića zaslađena šećerom, poput gaziranih i sportskih napitaka, deserti i slatkiši, izvor su dodatog šećera koji šteti jetri. Šećer i kukuruzni sirup iz ovih izvora pretvaraju se u masti jer ne služe kao izvor energije.
Rafinirani ugljikohidrati
Sve vrste peciva i kolača napravljene od rafiniranih žitarica, poput đevreka, krofni i peciva, spadaju u ovu grupu. Beli hljeb, lepinje za burgere i hotdog također. Ove namirnice podižu nivo šećera u krvi i mogu dovesti do inzulinske rezistencije.
Prerađena hrana
Smrznute večere i sve što dolazi u kutiji ili konzervi spada u visoko obrađenu hranu. Takve namirnice ne samo da sadrže rafinirane ugljikohidrate i dodat šećer, nego su bogate i solima.
Crveno meso
Iako je s jedne strane zdravo i preporučljivo za osobe koje pate od anemije, crveno meso također ima svojih loših strana. Kao izvor zasićenih masti, povezano je s bolešću masne jetre. Hrana s visokim sadržajem masti značajno utiče na povećanje triglicerida u jetri.
Al*ohol
Štetnost al*ohola je poznata, ali važno je napomenuti da i umjerena konzumacija alkohola dodatno nakuplja masti u jetri. Zato se preporučuje, ako je moguće, potpuno izbjegavanje alkohola.
Izbacivanje ovih nezdravih navika može poboljšati zdravlje vaše jetre, a ukoliko vam je cilj mršavljenje, i u tom smislu možete postići napredak.