Niste ni svjesni šta unosite u organizam jednom konzervom tunjevine: Evo šta kažu naučnici

Porodica i zdravlje
Niste ni svjesni šta unosite u organizam jednom konzervom tunjevine: Evo šta kažu naučnici
Novi

Tunjevina sadrži proteine, ali i malu količinu žive koja može biti opasna

Ako spadate među one koji uživaju u laganom obroku od tunjevine iz konzerve, bilo sa pirinčem, tjesteninom ili salatom, imamo loše vijesti za vas.

Jedna konzerva tunjevine sadrži 18,11 mikrograma žive, dok je dozvoljeni maksimalni unos žive 1,6 mikrograma po kilogramu tjelesne mase, i to na nedjeljnom nivou. Stoga, trebate biti oprezni i ne konzumirati tunjevinu prekomjerno. Studija provedena na Univerzitetu u Bingamtonu u New Yorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Food and Function”, upozorava na količinu cinka u konzerviranoj tunjevini.

“Povećana propusnost crijeva nije dobra jer to omogućava da jedinjenja koja ne bi trebala ući u krvotok dospiju u njega. Ovo stanje poznato je kao ‘sindrom propusnog crijeva’ i može uzrokovati multiplu sklerozu. U suštini, dolazi do oštećenja imuniteta zbog materija koje organizam apsorbira kroz propusna crijeva,” objašnjava vodeći naučnik studije Grečen Maler.

Povišen nivo cinka u organizmu može se manifestirati kroz povraćanje, mučninu, gubitak svijesti i visoku temperaturu, dok velike količine mogu izazvati pad nivoa gvožđa i glukoze.

Na kraju, ipak možemo zaključiti da konzervirana tunjevina nije štetna ako je konzumiramo u umjerenim količinama.

Novo