Kvasac kao izuzetan lijek
Štiti jetru, oči, kožu, otklanja umor i podstiče gubljenje težine.
– Najbolji je suhi, jer ga organizam potpuno iskorišćava. U narodnoj medicini pivski kvasac poznat je kao lijek za mnoge bolesti, a mjesto je našao i u oficijelnoj medicini. Međutim, ne treba ga uzimati u svježem stanju iz više razloga: brzo se kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje, gljivice uzimaju iz hrane u probavnom traktu vitamine B grupe koji su im potrebni za razvoj i razmnožavanje, a organizam nije u stanju iz živih ćelija (gljivica) iskoristiti ni vitamine B grupe ni druge hranljive sastojke. Stoga se danas proizvodi osušeni pivski kvasac, koji organizam lako i potpuno iskorišćava, a koji se uzima s vodom, uz glavne obroke. Među korisnim sastojcima se posebno ističu proteini, koji su slični onima životinjskog porijekla, šećer, željezo, mineralni sastojci oligoelementi i vitamini, osobito grupe B. Preporučuje se u svim životnim dobima zbog zaštitne funkcije, s tim da dnevna doza podijeljena u tri jednaka dijela ne smije prelaziti šest do deset grama. Kvasac, štiti jetru, oči, kožu, otklanja umor, održava ravnotežu crijevne flore, pomaže nestanku akni, sprečava mučninu i ublažava probavne poteškoće. Kod onih koji se hrane vegetarijanski koristan je kao dodatak hrani. Svi bi trebalo da ga uzimaju barem dva puta godišnje, tokom dva mjeseca jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo djelovanje. U slucaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izljećenja. Suhi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji mnogih bolesti: šećerne, oboljenja probavnih organa, upale želudačne sluznice, čira na želucu, kod oboljenja jetre i žučnih puteva, zatvora kao i u dijetama za mršavljenje jer podstiče gubljenje težine.
KVASAC čini grupa gljiva koje oslobađajući ugljen-dioksid rastvaraju šećer na alkohol. Međutim, nisu sve vrste korisne. Pojedine mogu da izazovu i infekcije. Pivski kvasac koristi se za pravljenje hljeba i napitaka. U jednom dokumentu iz 1555. godine p.n.e. pominje se da “blato” iz piva čuva telesno zdravlje, a u 16. vieku ljekari su suhi pivski kvasac nazivali “božanskim lijekom”.
Izvor vitamina B
Procesom prerade sirovog kvasca dobija se suhi pivski kvasac, koji predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka: bjelančevina, amino-kiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligoelemenata i vitamina. Najznačajnija komponenta pivskog kvasca su bjelančevine. Zove se pivski jer se prije nego što su upoznata njegova ljekovita svojstva, koristio samo za proizvodnju piva. Sadrži velike količine vitamina B i tri važna elementa: selen koji usporava proces starenja, hrom za prevenciju dijabetesa i infarkta i glutamin koji pospješuje eliminaciju štetnih materija.
REGULIŠE HOLESTEROL
PORED hranljive, kvasac ima i veliku dijetetsku vrijednost, pa se koristi u liječenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje, zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i klimakterične tegobe. Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji s medom i jabukovim sirćetom (po jedna supena kašika). Suhi pivski kvasac je i prirodni antibiotik jer kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče učinak bakterija korisnih za dobar rad crijeva. Samo jedna supena kašika dobrog pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe ljudskog organizma.
U službi ljepote i zdravlja
Kažu da je tajna ljepote Grete Garbo skrivena u suvom pivskom kvascu, a ono što je sasvim sigurno jeste to da se njegovo dejstvo vidi na koži koju za kratko vrijeme čini čvrstom i blistavom. Pored toga, on pomaže i da akne brzo nestanu, a vrlo je efikasan kod ekcema, upala i infekcija kože. Takođe, jača zube, kosu i nokte, djeluje antikancerogeno, a djeluje i na zdravlje jetre jer čisti krv od toksina.
Maska od kvasca
Jednom u petnaest dana razmutite jednu kafenu kašičicu kvasca i isto toliko mlijeka. Napravite kompaktnu, ni previše gustu ni previše rijetku masu koju možete da namažete na lice. Ostavite da stoji 20 minuta dok se ne osuši, a zatim lice operite toplom vodom.
Kao začin
– Kašičicu kvasca pospite preko cerealija.
– Umiješajte ga u supu, pire ili grašak, sok od paradajza.
– Kašičicu dodajte u kolač koji pečete.
– Pospite po jogurtu ili siru.
zanimljivosti.net