Bogatstvo kiselog kupusa

Zdrav život
Bogatstvo kiselog kupusa
Stoljećima kiseli kupus se koristi kako za jelo, tako i za olakšavanje zdravstvenih tegoba.

Stoljećima kiseli kupus se koristi kako za jelo, tako i za olakšavanje zdravstvenih tegoba.

Istraživanja su pokazala kako se kupus po sadržaju vitamina C može mjeriti sa limunom. Kiselo zelje bogato je fitonutrijentima, sumporovim spojevima (sulforafanom i izotiocijanatom) koji štite od raka želuca te pomažu u cijeljenju oštećenja na koži izazvanih prekomjernim izlaganjem UV zrakama. 

Kiseljenjem kupusa stvara se vitamin B12, iznimno potreban našem organizmu za sve procese stvaranja crvenih krvnih zrnaca i održavanje optimalnih razina željeza u organizmu. Inače, vitamin B12 nalazimo isključivo u mesu, pa je kiseli kupus vrijedna hrana vegana i vegetarijanaca. 
  
Laktobacili su vrsta probiotika koji imaju blagotvorna svojstva na ljudski organizam. Probiotici su živi sastojci hrane koji imaju povoljne učinke na organizam domaćina. Prirodno se nalaze u fermentiranim proizvodima. Učestalo konzumiranje hrane s probioticima, poput kiselog kupusa, koji se prirodno nalaze u probavnom sistemu, dokazano pomaže umiriti bol u želucu te jača imunološki sistem

Kojim tegobama pomaže konzumacija kiselog kupusa? 
Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna svojstva nego mu se pripisuju i ljekovita svojstva: poboljšava raspoloženje, organizam čini otpornim na stres, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca, pomlađuje, pomaže kod izgradnje kostiju, jača imunitet i povećava snagu mišića, doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva, blagotvorno djeluje nа probavne organe, želudac і crijeva, nа njihovu mikrofloru, potiče і izlučivanje štetnih tvari іz organizma te čisti і regeneriše jetru, blagotvorno djeluje і nа funkcioniranje srca і krvotoka, јеr snižava povišeni holesterol, pospješuje zarastanje rana, te pozitivno djeluje і nа funkcionisanje mozga і živčanog sistema. 
  
Važno je naglasiti da termička obrada kupusa uništava korisne laktobacile nastale tokom procesa fermentacije, stoga obradu treba svesti na minimum. 

 

(mojezdravlje.ba)

Novo