Zasladite se poslije iftara: Sutlija po turskom receptu

Ramazan
Zasladite se poslije iftara: Sutlija po turskom receptu
Novi

Sutlija je turski specijalitet s rižom, a posebno je ukusna ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi ili pistacije.

Sutliju možete servirati s cimetom, koji daje poseban šmek ovoj neodoljivoj poslastici.

Sutliju možete servirati s cimetom, koji daje poseban šmek ovoj neodoljivoj poslastici.

 

PROČITAJTE JOŠ
Turski somunčići prave se nevjerovatno lako, a ukusniji su nego oni iz pekare: Donosimo recept
U Sarajevu se iftar ne može zamisliti bez tope! Ovo je recept
Napravite sami: Ovo je recept za kadaif
U nastavku donosimo recept za šest osoba.


Sastojci
500 ml hladne vode

150 g riže okruglog zrna

litar mlijeka

jedan puding od vanilije

120 g šećera

jedna kašičica vanilije u prahu

malo naribane korice od limuna

Priprema
U šerpi prokuhajte hladnu vodu i rižu, koja se prethodno ne ispira jer bi se tako skinuo škrob koji je potreban da bi sutlija kasnije bila kremasta.

Zatim smanjite vatru, stavite poklopac i kuhajte rižu na blagoj vatri 10-15 minuta dok voda ne ispari. Na svakih pet minuta podignite poklopac i promiješajte, kako voda ne bi iskipila.

Nakon 15 minuta, riži dodajte 800 ml mlijeka, ponovo prokuhajte pa smanjite vatru i kuhajte 15 do 20 minuta bez poklopca.

Preostalih 200 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom, pudingom, koricom od limuna i vanilijom.

Smjesu od mlijeka i pudinga dodajte kad riža nabubri i nastavitemiješati i kuhati dok se ne stvori kremasta konzistencija.

Dok je još vrela, sutliju sipajte u zdjelice, malo ostavite na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider da se potpuno ohladi.

Servirati je možete sa cimetom, sjeckanim pistacijama, bademima ili orasima.

Novo