Vaš prozor - aromatični vrt

Zdrav život
Vaš prozor - aromatični vrt
Nema ljepšeg trenutka od onog kad sami ubirete plodove svog rada. Nekoliko listića metvice za grah, prstohvat kopra za umak od rajčice ili malo ružmarina za ukusnije pečenje, a sve to vaših ruku djelo. Ukoliko sami posadite začinsko bilje uvijek ćete imati svježe začine i bit ćete sigurno da su vrhunske kvalitete. Potrebno je samo naučiti kako da ga gajite pošto se svaka biljka različito održava. Ukoliko želite svoje biljke pretvoriti u suhe začine, povežite strukove bilja konopcem ili ih okačite okrenute naopako i držite ih na suhom i tamnom mjestu na kojem struji zrak.

Nema ljepšeg trenutka od onog kad sami ubirete plodove svog rada. Nekoliko listića metvice za grah, prstohvat kopra za umak od rajčice ili malo ružmarina za ukusnije pečenje, a sve to vaših ruku djelo. Ukoliko sami posadite začinsko bilje uvijek ćete imati svježe začine i bit ćete sigurno da su vrhunske kvalitete. Potrebno je samo naučiti kako da ga gajite pošto se svaka biljka različito održava.
Ukoliko želite svoje biljke pretvoriti u suhe začine, povežite strukove bilja konopcem ili ih okačite okrenute naopako i držite ih na suhom i tamnom mjestu na kojem struji zrak. 

Metvica

Uzgaja se vrlo jednostavno, a prija joj skoro svaka zemlja. Kada je jednom zasadite, imat ćete je godinama. Odaberite veliku saksiju, zemlju održavajte vlažnom i na godinu-dvije izvadite metvicu iz zemlje, podijelite korijen i ponovno zasadite.

Peršin

Ovoj dvogodišnjoj biljci potrebno je više vremena da proklija. Posijte je najprije u saksije, i to u ožujku, na otvorenom. Otporna je na mraz, pa ako je zimi pokrijete, u rano proljeće brat ćete svježe listove. Svake godine mijenjajte zemlju.

Bosiljak

Ovu jednogodišnju biljku treba gajiti na osunčanom mjestu i u zemlji bogatoj hranjivim tvarima. Zahtijeva dosta vode, pa je redovito zalijevajte

Majčina dušica

Ovu višegodišnju biljku posadite u rastresitu zemlju, bogatu organskim tvarima. Voli toplinu, sunce i umjereno zalijevanje. U razdoblju cvatnje češće je obrezujte. Za začinjavanje jela berite listove, a cvijet osušite i spremite za čaj.

 

Novo