Znate li pod kojim imenima proizvođači kriju šećer u hrani?

Zdrav život
Znate li pod kojim imenima proizvođači kriju šećer u hrani?
Iako se stručnjaci za prehranu često ne slažu po pitanju šta je dobro, a šta nije, ipak su se svi složili oko jedne stvari - bilo bi dobro da smanjimo unos šećera.

Iako se stručnjaci za prehranu često ne slažu po pitanju šta je dobro, a šta nije, ipak su se svi složili oko jedne stvari - bilo bi dobro da smanjimo unos šećera.

Međutim, to nije baš tako lahko. Naljepnice na proizvodima često ne navode koliko šećera biste trebali dnevno pojesti (oko pet posto cjelokupne dnevne prehrane što je otprilike šest kašičica).

To nije jedina stvar koju proizvođači hrane ne stavljaju na svoje naljenice. U raznim proizvodima možete naći šećer, kojem tu nije mjesto.

Postoji čak 56 raznih imena kojima proizvođači hrane skrivaju šećer u svojim artiklima. Nektar agave, dextran, galaktoza, laktoza, rižin sirup, zlatni sirup, maltodextrin, karamela, fruktoza, glukoza, dijataza, maltoza, sirup slada, muscovado i floridski kristali su samo neka od imena za šećer s te poduže liste.

Profesor pedijatrije na odjelu endokrinologije na Kalifornijskom univerzitetu u San Franciscu Robert Lustig kaže da proizvođači hrane često šećer stavljaju na sedmo, osmo i deveto mjesto na listi sastojaka kako bi nas na taj način pokušali prevariti o njegovoj količini u proizvodu.

 

(Tportal.hr)

Novo