Ova čudesna poslastica topi masne naslage, pokušajte i uvjerite se
Glavni sastojak ove pite su jabuke. Ova voćka je odlična za varenje.
Izgubite kilograme a istovremeno uživajte u ovoj poslastici.
Sastojci:
200 g speltinog brašna
50 g smeđeg šećera
3 kašike meda
1 kašičica cimeta
½ kašičice praška za pecivo
1 kašičica đumbira u prahu
150 g putera
1 cm svježeg đumbira
¼ kašičice klinčića
10 jabuka
100 g smeđeg šećera
2 kašike limunovog soka
1 kašičica narendane kore limuna
1 kašika speltinog brašna
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, otopljeni maslac, smeđi šećer (50 g), cimet, klinčić, mljeveni đumbir i prašak za pecivo. Dobro promiješajte, pa zatim narendajte korijen đumbira. Dobro izgnječite rukama, stavite u posudu, prekrijte folijom i odložite u frižider na pola sata.
Jabuke operite, očistite i isjecite na četvrtine i osmine. Prelijte ih limunovim sokom, naredajte koru limuna, dodajte šećer, brašno i sve izmješajte, pa prebacite u pleh koji ste prethodno namastili.
Na jabuke sipajte tijesto i ravnomjerno ga rasporedite. Pecite u dobro zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko sat vremena.