HRANA KOJA ČUVA ZDRAVLJE ŠTITNE ŽLIJEZDE: Sadrži malo masti i kalorija, a bogata je mineralima
Nedostatak joda izaziva oticanje štitne, odnosno dolazi do oboljenja koje se naziva hipotireoza.
Simptomi koji se javljaju kod hipotireoze najčešće su umor, slabost mišića i naglo gojenje, otečeno lice, glavobolja, pospanost, depresivno raspoloženje, nizak pritisak, opadanje kose i suva koža.
Da biste spriječili deficit joda u organizmu najvažnije je da u vašoj ishrani budu zastupljene namirnice bogate ovim mineralom, piše portal Hayat.
Bakalar
Sadrži malo masti i kalorija, a bogata je mineralima i nutrijentima, uključujući jod.
Istraživanja pokazuju da jedna šolja mlijeka zadovoljava polovinu naše dnevne potrebe za jodom, a isto važi i za jogurt, koji je dobar i za pravilan rad crijeva.
Kada su u pitanju sirevi, najviše joda ima švapski sir.
Jodirana so
Jedna četvrtina kašičice jodirane soli sadrži 71 mcg joda, što je polovina od dnevne potrebe organizma za jodom.
Međutim, so sadrži i natrijum koji može biti rizičan po zdravlje bubrega i krvni pritisak, pa je važno da budete oprezni sa njenom upotrebom.
Tuna
Sadrži malo kalorija, bogata je proteinima, jodom, kalijumom, gvožđem i vitaminom B.
Tuna je dobar izvor omega tri masnih kiselina, što je čini odličnom namirnicom u prevenciji srčanih oboljenja.
Jaja
Predstavljaju odličan izvor proteina, zdravih masnoća i savršene kombinacije vitamina i minerala. Jod se nalazi u žumancetu.
Suhe šljive
Bogate su vlaknima, vitaminom K i A, kalijumom i gvožđem.
Takođe, suve šljive predstavljaju odličan izvor joda, pa se često preporučuju onim osoboma kod kojih su već dijagnostifikovani probelmi sa štitnom žlijezdom.