KADA JE NAJBOLJE DA SE PIJE KEFIR? Napitak koji PODMLAĐUJE tijelo i jača IMUNITET ima maksimalan efekat u ovo doba

Porodica i zdravlje
KADA JE NAJBOLJE DA SE PIJE KEFIR? Napitak koji PODMLAĐUJE tijelo i jača IMUNITET ima maksimalan efekat u ovo doba
Kefir je poznat kao eliksir mladosti, snažno jača imunitet i štiti od bolesti, ali veoma je važno kada ga pijete.

Kefir je poznat kao eliksir mladosti, snažno jača imunitet i štiti od bolesti, ali veoma je važno kada ga pijete.

Zahvaljujući obilju korisnih sastojaka, kefir, poznatiji i kao eliksir mladosti, ima blagotvoran uticaj na imunitet i cjelokupno zdravlje. Ali, ljekari ističu, veoma je važno i koje vrijeme ga pijete ako želite da maksimalno da iskoristite njegove prednosti. 

Kada je najbolje da se pije kefir?

Poznato je da su fermentisani mliječni proizvodi riznica aminokiselina, odnosno proteina, koji pomažu pravilnu igradnju mišića i tkiva u cijelom tijelu.

"Ovi sastojci su posebno potrebni djeci koja rastu i organizmima koji se oporavljaju. Za razliku od mlijeka, kefir ima veliku prednost - njegovi proteinski lanci su kraći, pa se lakše i brže vare", objašnjavaju nutricionisti klinke Mejo. 

Lekari su objasnili i da je najboilje da se kefir pije ujutru, na prazan stomak, kao i pre spavanja. U prvom slučaju olakšava varenje za cijeli dan, u drugom potiskuje osjećaj gladi i preko noći "naseljuje" creva korisnim bakterijama.

Za podmlađivanje tijela

Zbog činjenice da se kefir tako dobro apsorbuje i vari, može da se pije neposredno pre spavanja. Osim gorenavedenih, postoje još neki sastojci u ovom napitku koji su veoma korisni za zdravlje: sadrži dosta vitamina C, A, PP, D i B vitamina (B1, B2, B5, B6, B9, B12) holina i beta-karotena. Takođe, u značajnoj količini ima i grupe minerala - fosfor, kalijum, bakar, hrom, kalcijum, sumpor, natrijum i tako dalje. Vitamini i minerali blagotvorno djeluju na tjelo.

Osnovno svojstvo kefira, tačnije ono najpoznatije jeste da podmlađuje tijelo: čisti krv, normalizuje balans kiseline u tijelu i reguliše mikrofloru gastrointestinalnog trakta. Ovaj napitak, takođe, jača imuni sistem. Dokazano je i da kefir pretvara ugljene hidrate u mliječnu kiselinu, a koju tijelo lako apsorbuje. Zbog toga, osobe koje su netolerantne na mlijeko mogu bezbjedno da piju kefir, bez straha od alergija.

MONDO

Novo