OVO JE JEDINI ISPRAVAN NAČIN ZA KUHANJE GRAHA: Nikako ga ne potapajte u vodu već u OVO

Praktična žena
OVO JE JEDINI ISPRAVAN NAČIN ZA KUHANJE GRAHA: Nikako ga ne potapajte u vodu već u OVO
-

Kako se pravilno kuha grah, da bi se zadržale sve hranljive materije

Pasulj je jelo koje većina nas sprema barem jednom nedeljno. Posan pasulj se smatra jelom koje se najjednostavnije i najlakše sprema. Svi znamo proceduru, pasulj se potopi noć prije kuhanja u vodu, sutradan se procijedi i kuha sa dodatkom luka, šargarepe i suhog mesa (ili bez mesa).

Međutim, endokrinolog Zuhra Pavlova tvrdi sljedeće:

"Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i sjemenke spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti veoma štetne za organizam zbog fitinske kiseline. Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink. Kao rezultat toga, oni se izlučuju iz tijela prije vremena, odnosno prije nego što donesu bilo kakvu korist našem organizmu.

Digestivni trakt ne sadrži "barijeru" koja će zaštititi od fitinske kiseline koja sprečava organizam da apsorbuje minerale, bjelančevine i masti. Posljedica je deficit važnih nutrijenata a koji će dalje uzrokovati probleme mišićno-koštanog, imunološkog i probavnog sistema. Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usljed nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca," kaže doktorka Pavlova, a prenosi Espreso.

Ali kako se riješiti te problematične fitinske kiseline?

Pavlova je navela nekoliko načina za neutralisanje ove kiseline. Jedan od njih je toplotna obrada. Ova metoda smanjuje sadržaj fitinske kiseline za 30-35 odsto. Najbolji efekat se, pak, postiže potapanjem namirnice u vodu. Jedini nedostatak ove metode jeste što zahtjeva dugo vremena.

Na primjer, smeđi pirinač će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, bijeli pirinač devet sati, biserni ječam šest sati.... Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.

Enfokrinološkinja je predložila još jedan način koji pomaže da se neutrališe fitinska kiselina, a to je da se "problematične" namirnice potope u surutku. Takođe, prilikom klijanja pasulja i žitarica, količina fitinske kiseline se smanjuje za otprilike pola. Kombinovana obrada namirnica je najbolji metod, kaže Pavlova. Ako se ista hrana prvo potopi, pa kuha ili peče, tako će se iz nje najviše "izbaciti" fitinska kiselina.

Koje još namirnice su bogate fitinskom kiselinom

Među namirnicama koje sadrže veliku količinu fitinske kiseline, endokrinološkinja je izdvojila zob, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju. Takođe, problematični su i neki od orašastih plodova kao što su lješnici, pekani, bademi i orasi. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u sjemenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i susama.

Kako se pravilno kuha grah?

Grah možete da potopite u surutku noće prije kuhanja. A zatim sutradan pasulj procijedite i kuhajte na ovaj način:

Izdinstajte 1 glavicu crnog luka na malo masti. Dodajte rendanu šargarepu, 3 čena bijelog luka i graha. Stavite i 2 lista lovora, so i biber. Kuhajte najmanje sat vremena. Ukoliko želite u pasulj možete da dodate i suho meso ili kobasice.

(Stil)

Novo