SARMA KOJA JE OSVOJILA BIVŠU JUGOSLAVIJU: Savršen spoj kiselog kupusa i mesa, za prste polizati (RECEPT)

Kuharica
SARMA KOJA JE OSVOJILA BIVŠU JUGOSLAVIJU: Savršen spoj kiselog kupusa i mesa, za prste polizati (RECEPT)
Čuveni kuhar Stevo Karapandža objavio je recept za sarmu koju je obožavala cijela regija. Ukus je nezaboravan.

Čuveni kuhar Stevo Karapandža objavio je recept za sarmu koju je obožavala cijela regija. Ukus je nezaboravan.

Nakon što smo savladali kako se sprema musaka po savetu Steve Karapandže, danas vam donosimo recept za sarmu po savjetu najpoznatijeg jugoslovenskog kuhara kom su se divili svi narodi bivše Republike.

Sastojci:

  • 100 g riže
  • 1 glavica luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 1-2 kašike sitno seckane slanine
  • 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
  • 500 g mljevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina)
  • 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
  • 1 jaje
  • malo soli i bibera
  • 1 kašika suhog začina
  • malo ljute mljevene paprike
  • 1 lovorov list
  • suha rebrica ili kobasice
  • 1 kašik slatke mljevene paprike
  • 2 kašika koncentrata paradajza

Za zapršku:

  • malo ulja
  • 1 veća glavica luka
  • 1 čen bijelog luka
  • 1 kašičica crvene slatke paprike

Priprema:

Skuhajte rižu do pola, a za to vrijeme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan bijeli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smjesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa pašikom i po nadeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuhati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suho meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuhajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, bijeli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

 

Novo