NAJUKUSNIJE ŠUFNUDLE ILI JUGOSLOVENSKE NJOKE OD KROMPIRA: Nema osobe koja ih nije voljela, a recept je prejednostavan

Praktična žena
NAJUKUSNIJE ŠUFNUDLE ILI JUGOSLOVENSKE NJOKE OD KROMPIRA: Nema osobe koja ih nije voljela, a recept je prejednostavan
Šufnudle se prave od istog tijesta kao i knedle sa šljivama, jedino što one mogu da budu i slatke i slane. Takođe, sličan je recept i za čuvene italijanske njoke, jer je osnova tijesto od krompira, pa kako je ovo starinski prilog možemo ga nazvati jugoslovenske njoke, jer se razlikuju u par sastojaka. Šufnudle možete da jedete kao prilog, a možete i kao obrok. Mi predlažemo da prelijte prženim lukom i eto fantastične večere. 

Šufnudle se prave od istog tijesta kao i knedle sa šljivama, jedino što one mogu da budu i slatke i slane. Takođe, sličan je recept i za čuvene italijanske njoke, jer je osnova tijesto od krompira, pa kako je ovo starinski prilog možemo ga nazvati jugoslovenske njoke, jer se razlikuju u par sastojaka. Šufnudle možete da jedete kao prilog, a možete i kao obrok. Mi predlažemo da prelijte prženim lukom i eto fantastične večere. 

Sastojci: 

600 g brašna 
950 g krompira 
1 kašika putera 
170 g prezli 
3 jajeta 
2 crna luka 

Priprema:

Skuhajte krompir, a zatim ga procijedite i ispasirajte. Dodajte puter i lijepo sjedinite. Zatim dodajte jaja i promiješajte, a onda postepeno dodajte brašno i miješajte dok se tijesto ne ujednači. Testo ne smije da se lijepi za prste. Na pobršanjenoj površini premijesite tijesto i podijelite na nekoliko dijelova. Od svakog dijela napravite valjak, pa isijecite i opet oblikujte valjak. Ubacite šufnudle u ključalu, posoljenu vodu i kuhajte nekih pola sata. Kad isplivaju na površinu gotove su. Ispržite prezle i uvaljajte šufnudle. Propržite i crni luk koji ste sitno isjekli i prelijte preko gotovih šufnudli. 

Izvor: Stvar ukusa 

Novo