Pripremite crnu bazgu i ne brinite, gripa vam ne može ništa

Zdrav život
Pripremite crnu bazgu i ne brinite, gripa vam ne može ništa
Crna bazga – moćno prirodno sredstvo protiv gripe i prehlade.

Plaše vas gripe i prehlade?

Izbjegnite ih uz bobice crne bazge koje su najbolji biljni lijek protiv virusa.

Bazga je u našim krajevima vrlo rasprostranjena biljka i mnogi imaju običaj od njenih cvjetova pripremati sok.

No, mnogi žive u zabludi kako su njeni crni plodovi otrovni i zato neupotrebljivi.

Istina je da oni mogu izazvati mučninu i povraćanje kada se konzumiraju sirovi, no ako se beru zreli i termički obrade, potpuno su bezopasni i štoviše vrlo zdravi. 

Od njih se mogu pripremati sokovi, kompoti i džemovi.

Najkorisniji su kao ljekoviti pripravci u obliku čaja, sirupa ili tinktura.

Bobice bazge toliko su potentne da bi na njih prvenstveno trebalo gledati kao na lijek, a ne hranu.


Male bobice velike nutritivne vrijednosti


Bobice bazge (lat. Sambucus nigra) sadrže koncentrirane količine:

vitamina C
beta karotena
flavonoida
voćnih kiselina
antioksidanata polifenola
antocijanina

Prema svojoj nutritivnoj vrijednosti mogu se mjeriti s borovnicama i jagodama, a organizam ih bolje iskorištava nego crni ribizl.

Bobice bazge imaju gotovo jednako visoku koncentraciju antioksidansa kao i plodovi aronije i 5 puta veću od plodova borovnice.

Smatra se da antocijanini u bazgi poboljšavaju imunitet poticanjem proizvodnje citokina - proteina koji pomaže regulirati imunološke reakcije u tijelu.


Ekstrakt bobica bazge – pobjednik nad gripom


Ono što posebno privlači znanstvenike je ekstrakt bobica bazge. 

On vrlo učinkovito djeluje na virus gripe.

Studije su pokazale kako ekstrakt bobica bazge ima snažne antivirusne spojeve i visoke količine bioflavonoida koji pomažu u borbi protiv gripe. 

Ekstrakt bazge je dobro znanstveno istražen, te je potvrđeno kako podiže imunitet i zaista pomaže kod prehlade i gripe.

U laboratorijskim testiranjima, ekstrakt bobica bazge djelovao je bolje od ehinaceje, za koju se također zna da ubrzava izlječenje infekcija.

Dokazano je kako je ekstrakt bazge učinkovit u skraćivanju i smanjivanju simptoma gripe tipa A i B.

Kontrolirana studija tijekom pošasti gripe tipa B u Panami otkrila je kako su u 2 dana uzimanja ekstrakta bobica bazge nastupila značajna poboljšanja kod 93,3% oboljelih. 

U istom razdoblju od 2 dana potpuno izlječenje je postignuto kod gotovo 90% ispitanika, naspram placebo skupine koja se izliječila tek za 6 dana.
 

Široka primjena i snažni rezultati


Bobice bazge imaju snažno antivirusno djelovanje, a pokazale su obećavajuće rezultate i kod drugih vrsta virusa - uključujući herpes simplex i HIV.

Bobice bazge zbog općeg djelovanja na imunitet pomažu kod širokog spektra bolesti: 

visokog kolesterola
alergija
tumora
astme
dijabetesa
viška kilograma
živčanih poremećaja
bolova u leđima
problema s mokrenjem i mjehurom

Doziranje

Ako osjećate virozu uzimajte jednu veliku žlicu ekstrakta bobica bazge 4 puta dnevno. 

Kod djece preporučuju se 2 velike žlice dnevno tijekom 3 dana.

U liječenju gripe dobrodošle su sve vrste pripravaka od bobica bazge: sirup, matični sok, čaj, tinktura, ekstrakt.


Sami pripremite lijek od bobica bazge


Domaći sirup od bobica bazge

Sastojci:

¾ šalice sušenih bobica bazge
3 šalice vode
¾ šalice meda

Priprema:


Zakuhajte bobice bazge u vodi i kuhajte dok se količina tekućine ne smanji upola. 

Kada se mješavina ohladi umiješajte med. 

Ulijte sirup u sterilizirane boce i dobro ih začepite. 

Uzimajte 4 žlice na dan. Doze za djecu su upola manje.


Tinktura od bobica bazge


Izgnječite zrele bobice u staklenki i prelijte ih s rakijom, 2 prsta iznad površine bobica. 

Ostavite 6 tjedana na sjenovitom i toplom mjestu, povremeno protresite. 

Nakon 6 tjedana procijedite i možete konzumirati na isti način kao i sirup.


Terjak – stari slovenski narodni recept


Ovo je stari narodni recept za pripravak od bobica bazge koji se u Sloveniji koristio u liječenju prehlade i plućnih bolesti.

Zrele bobice bazge poškropite s malo šećera i ostavite 24 sata. 

Idući dan ih propasirajte i kuhajte na laganoj vatri minimalno sat vremena dok ne dobijete gusti ljepljivi sok. 

Kuhani sok pomiješajte s jednakom količinom šećera i spremite u staklenke. 

Tijekom bolesti konzumirajte ga nekoliko puta dnevno tako da dodate žličicu terjaka u 2 dcl vruće vode.

Umjesto šećera možete koristiti med ili drugo prirodno sladilo.

Napomena

Trudnicama i oboljelima od autoimunih bolesti savjetuje se izbjegavanje pripravaka od bobica bazge.

(Alternativa)

Novo