(VIDEO) KOMBINACIJA IZ SNOVA: Čokoladna torta sa plazma keksom
Torta zahtijeva dosta vremena za izradu, ali vrijedi.
Sastojci:
Za koru:
4 bjelanca
100 gr šećera
30 ml vode
60 gr oraha
50 gr brašna
10 gr praška za pecivo
Preliv za koru:
100 gr čokolade
30 ml mlijeka
Fil:
4 žumanca
1 l mlijeka
120 pudinga od vanilije
10 kašika šećera
250 gr maslaca ili margarina
150 gr šećera u prahu
200 gr čokolade
200 gr plazma keksa
Priprema:
Uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni.
Ulupati bjelanca sa šećerom da se šećer otopi, pa dodati vodu uz mućenje.
Dodati brašno, orahe i prašak za pecivo pa istresti smjesu u pleh prečnika 24 cm.
Peći 15 – 20 minuta, zavisno od rerne.
Dok se kora peče možete skuhati fil.
Puding, šećer i žumanca pomiješati, pa dodati 200 ml mlijeka, a ostatak staviti da provrije.
Kad mlijeko provrije zakuhati pudinge i miješati. Kad se dobro zgusnulo skloniti sa vatre.
Pola odmah istresti preko izlomljene čokolade i miješati da se otopi čokolada, pa ostaviti oba dijela da se potpuno ohlade.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa i njega podijeliti na 2 jednaka dijela.
Prvom dijelu dodati pola vanilija pudinga i izmutiti, pa dodati i ostatak i sve zajedno umutiti.
Dobijenom kremu dodati plazma keks i umutiti.
Ako vam se učini da je masa pregusta slobodno sipajte malo mlijeka i opet umutite.
Drugom dijelu margarina dodajte čokoladni dio i umutite.
Otopiti 100 gr čokolade sa 3 kašike mlijeka i premazati preko kore.
Ostaviti malo da se stegne pa nanijeti sav krem sa plazmom, pa odgore čokoladni krem.
Ulupati šlag i staviti preko torte ili dekorirati po želji.
Tortu ostaviti da dostoji bar nekoliko sati prije služenja.
Da biste vidjeli sve korake, pogledajte video: