Patlidžanom usporite rast tumora, zaštitite se od virusa, umanjite stres i još mnogo toga

Zdrav život
Patlidžanom usporite rast tumora, zaštitite se od virusa, umanjite stres i još mnogo toga
Plodovi patlidžana su čest gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom svijeta, a u veganskim kuhinjama slove kao prava poslastica te savršena i ukusna zamjena za meso.

Patlidžan (lat. Solanum melongena) u narodu je poznat i kao melancan, malancan, modri patlidžan.

Njeno široko razgranato stablo visinom doseže i do 70 cm, a krase ga izuzetno veliki zeleni listovi.

Plodovi patlidžana su vrlo hranjivi, a razlikuju se po oblicima i bojama.

Najpoznatija i najraširenija vrsta je duguljasti patlidžan, tamnoljubičaste boje.

Ova zanimljiva  biljka potječe iz Indije gdje je u upotrebi već 3000 godina.

Iz Indije se njegov uzgoj najprije proširio na istok Azije, u Kinu i Japan.

U 14. stoljeću počeo se uzgajati na području južne Europe, a u 16. stoljeću raste njegova popularnost i u srednjoeuropskim zemljama.

Plodovi patlidžana su čest gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom svijeta, a u veganskim kuhinjama slove kao prava poslastica te savršena i ukusna zamjena za meso.

Primjena u liječenju


Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primjenjuje i u medicinske svrhe.

Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože pa čak i raka.

U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida.

U mnogim istočnim kulturama vrlo je cijenjen čaj od svježe ili osušene kore patlidžana.

Poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.

Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i  B9 (folna kiselina).

Bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem.

Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam.

Poseban interes znanstvenika izazvao je nasunin – fitonutrijent iz patlidžana snažnog antioksidativnog djelovanja.

Dokazano je da ovaj sastojak pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Također, prema nekim studijama ovaj antioksidans ima veliki potencijal u prevenciji raka te suzbijanju rasta i širenja stanica raka.

Patlidžan sadrži i karotenoide koji imaju blagotvoran učinak na vid i zdravlje očiju.

Sok iscijeđen iz patlidžana je odlično sredstvo za poticanje mokrenja te izvrsna pomoć kod slabokrvnosti i srčanih tegoba.

Osim toga bogat je izvor klorogenične kiseline (CGA) koja je poznata po svojim izuzetnim antioksidativnim svojstvima.

Pomaže u kontroli dijabetesa


Već stoljećima plodovi patlidžani su poznati kao odlična pomoć u kontroli dijabetesa.

Moderna znanstvena istraživanja potvrdila su da ishrana bogata ovim povrćem ide u prilog regulaciji razine šećera u krvi, a jedan od razloga je visok udio vlakana.

Učinkovit u regulaciji tjelesne težine

Patlidžan je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šalici. Bogat je vlaknima zbog čega pridonosi osjećaju sitosti.

Prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu učinkovito doprinosi smanjenju masnih naslaga.

To su prednosti koje ga čine odličnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma.

Ublažava probavne tegobe
Gorke tvari u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca te ostalih želučanih i crijevnih tegoba.

Plodovi patlidžana bogati su vlaknima koja štite probavni trakt i pomažu u održavanju funkcionalnosti i zdravlja cijelog probavnog sustava.

Smanjuje razinu kolesterola u krvi


Klorogenična kiselina sudjeluje u snižavanju razine LDL (lošeg) kolesterola kao i u povećavanju HDL (dobrog) kolesterola.

Nasunin je također od velike važnosti jer prema tvrdnjama znanstvenika pomaže u prevenciji nastanka lošeg kolesterola.

Usporava rast tumora


Prema istraživanjima, nasunin, antioksidans prisutan u kori patlidžana ima snažnu ulogu u prevenciji i širenju raka.

Studija objavljena 2005. godine u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry” potvrđuje da nasunin učinkovito sprječava proces angiogeneze (razvoj novih krvnih žila iz postojećih) i tako pomaže u suzbijanju širenja tumorskih stanica.

Prema istraživanju američkog Ministarstva poljoprivrede, klorogenična kiselina sadržana u patlidžanu je odličan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala koji su uzročnici raka.

Štiti od virusa


Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima klorogenične kiseline može biti od velike koristi u prevenciji i liječenju mnogobrojnih bolesti uzrokovanih virusima.

Dobrobiti patlidžana:

štiti imunološki sistem
poboljšava cirkulaciju
čuva zdravlje srca i krvnih žila
smanjuje stres
usporava rast stanica raka
štiti od virusa
ublažava probavne i želučane tegobe
pospješuje mršavljenje i detoksikaciju
čuva zdravlje očiju
pomaže u kontroli dijabetesa

Patlidžan u kuhinji

Patlidžan je svestrano povrće široko rasprostranjeno u svim svjetskim kuhinjama.

Što se tiče kvalitete, idealni za kulinarske izazove su čvrsti, glatki i sjajni plodovi.

Kod kupovine birajte teže plodove.

Radije kupite nedozrele, nego prezrele patlidžane.

Kod prezrelih plodova gorak okus je izrazit i neugodan te će takvi primjerci biti gotovo pa nejestivi.

Nedozrele plodove dovoljno je ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi i tada će biti savršeni za upotrebu.

U koži patlidžana je sadržana velika koncentracija hranjivih tvari te se prilikom pripreme ne preporučuje guljenje i bacanje kože jer na taj način umanjujete njegove hranjive vrijednosti.

Patlidžan možete pripremati na različite načine – kuhanjem na pari, pirjanjem, prženjem, pohanjem, a osobito je popularna priprema na roštilju.

Možete ga i kiseliti te pripremati u obliku namaza.

Potrebno je naglasiti da sirovi patlidžan sadrži solanin – otrovnu tvar koju biljke proizvode kako bi se zaštitile od nametnika, a koja se nalazi u koži i ispod nje.

Ako dospije u organizam može uzrokovati glavobolju, probavne smetnje, znojenje, srčane aritmije.

Stoga je patlidžan nužno termički obraditi kako bi se ova tvar eliminirala.

Ovo zdravo i hranjivo povrće poznato je po svom pomalo gorkastom okusu koji možete ublažiti na sljedeći način; narežite plod na komadiće koje potom posipajte solju, ostavite da odstoje oko pola sata, a zatim ih isperite kako bi se uklonio višak soli.

(Priroda je lijek.com)

Novo