RECEPT ZA DOMAĆI SOMUN, BOLJI NEGO ONAJ IZ PEKARE: Evo kako da ga napravite sami
Fini i mekani somuni su neizostavni za ramazan, a danas ćemo vam otkriti recept kako ih i sami možete napraviti:
Potrebni sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 50 g svježeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice soli
- 7, 5 dl mlake vode
- 2 kašike maslinovog ulja
Za premaz vam je potrebno:
- 1 žumance
- 2 kašike kajmaka
Priprema:
Brašno prosijte, a onda u sredini napravite udubljenje gdje ćete staviti kvasac i šećer. Sol stavite uz rub posude. Zatim sve zamijesite dodavanjem vode.
Tijesto je potrebno mijesiti 5-10 minuta, sve dok ne osjetite mjehuriće i pucketanje. Kada ste sve to uradili, na rub zdjele stavite ulje i mijesite tako da ulje dođe do svih dijelova tijesta.
Prekrijte zdjelu folijom i ostavite da tijesto nadođe. Zatim ga stavite malo u rernu na na 40 stepeni,a onda ga opet stavite da nadolazi, ponovite to još dva puta. Nakon trećeg puta, tijesto stavite na površinu prekrivenu brašnom i podijelite na 10 hrpica.
Pritisnite šakom po tijestu kako biste dobili veličinu koju želite. Ostavite još 10-ak minuta da miruje, a potom kartonom napravite mrežice po tijestu, zatim ga premažite žumancem u koje ste razmutitl i kiselo vrhnje.
Sa strana izbockajte tijesto viljuškom. . Pazite da odnos tekućine u odnosu na brašno bude veći nego za standardna tijesta , dok je temperatura pečenja veća.