Ne bacajte koru od banane, zdravija je više nego što mislimo
Sigurno ste i vi među onim ljudima koji ne jedu koru banane. Zašto jesti koru kada je unutrašnjost mnogo ukusnija?
Međutim, kora banane je jako zdrava i hranjiva.Vjerovatno nikad niste probali da pojedete bananu s korom.
U Indiji, godinama unazad, kora od banane se jede.
Kora od banane bogata je vitaminima B6 i B12, kao i magnezijumom i kalijumom. Unutrašnjost banane takođe sadrži ove elemente, ali u znatno manjoj mjeri.
Evo koliko nutrijenata sadrži jedna banana u odnosu na dnevne potrebe našeg organizma:
– 12 posto dnevne potrebe za vlaknima, koja potpomažu varenje i smanjuju rizik od dijabetesa.
– 17 posto dnevne potrebe za vitaminom C, koji je važan faktor za održavanje imuniteta.
– 20 posto dnevne potrebe za vitaminom B6, koji pomaže organizmu da hranu pretvori u energiju.
– 12 posto dnevne potrebe za kalijumom, koji je važan za razvoj novih stanica u cijelom organizmu.
– 8 posto dnevne potrebe za magnezijumom, koji je važan za regulaciju glukoze i krvnog pritiska.
Kora od banane je tanja i mekša što je banana zrelija, a tada postaje i slađa, pa je lakše sažvakati je i svariti. Ako to nije dovoljno, ona može da se obari ili ispeče.
Osim toga, pogledajte što još možete učiniti s korom.
Koru od banane možete ostaviti u kanti vode nekoliko dana, a tu vodu kasnije koristiti za zalivanje cvijeća. U njoj će biti mnogo više hranljivih sastojaka koji će pomoći da vaše biljke budu snažne.
Koru možete koristiti i za pečenje mesa. Kad pečete meso u rerni, koru od banane možete poredati ispod da se osigurate da se meso ne presuši.