UKUSAN ZALOGAJ: Euro-blok kolač

Kuharica
UKUSAN ZALOGAJ: Euro-blok kolač
Brzo se priprema, a oduševit ćete svoju obitelj.

Brzo se priprema, a oduševit ćete svoju obitelj.
  

SASTOJCI
6 jaja
2 šoljice šećera + 6 kašika šećera
100g čokolade za kuhanje
Pola šoljice ulja
7 kašika brašna
Pola kesice praška za pecivo
125g margarina
Manji euro-blok

PRIPREMA
Umutiti 6 bjelanaca sa 2 šoljice šećera (one srednje za kavu). Kada se to dobro umuti, dodati pola te iste šoljice ulja i 50 grama rendane čokolade za kuhanje.

U zasebnom tanjiru pomiješati 7 kašika brašna i pola kesice praška za pecivo. Potom ih dodati gore pripremljenoj smesi.

Pouljiti pleh (vrlo malo) i zagrijati rernu na 250 stepeni. Sipati smjesu u pleh i ubaciti u rernu. Peći na 220 stepeni oko 15-ak minuta.

Priprema fila:
U šerpici kašikom umutiti 6 žumanaca i šest kašika šećera. Kuhati na ringli dok se šećer ne rastopi. Miješati kašikom sve vreme da ne bi zagorjelo.

Skinuti sa ringle i dodati 50 grama čokolade i 125 grama margarina (pola onog većeg pakovanja). Vratiti na ringlu i kuhati dok se čokolada i margarin ne rastope. Miješati sve vrijeme.

Kada je fil gotov, izvaditi koru iz rerne i vruću koru preliti vrućim filom. Bitno je da i kora i fil budu vrući kako bi se smjese lijepo sjedinile. Držati kolač u toploj prostoriji.

Kada se ohladi, izrendati manji euro-blok preko (može i veći, po ukusu). Bitno je da se kolač ohladi prije stavljanja euro-bloka da se on ne bi rastopio.

Novo