OPREZ! AKO DJETETU SADA OVO KAŽETE, EVO ŠTA GA ČEKA ZA 15 GODINA: Psiholozi upozoravaju roditelje

Zdrav život
OPREZ! AKO DJETETU SADA OVO KAŽETE, EVO ŠTA GA ČEKA ZA 15 GODINA: Psiholozi upozoravaju roditelje
Svi želimo da naša djeca odrastu u sretne i uspješne odrasle osobe. 

Svi želimo da naša djeca odrastu u sretne i uspješne odrasle osobe. 

Dakle, koristimo odgojne tehnike koje će nam, kako vjerujemo, pomoći da postignemo taj cilj. 

Učimo svoju djecu da slušaju odrasle i koncentriraju se na učenje, ali nikada nam nije palo na pamet da takve lekcije u budućnosti mogu donijeti više štete nego koristi. Neke popularne i široko rasprostranjene ideje više ne koriste mlađim generacijama.

 A šta će se dogoditi za 10-20 godina?

Pogledajte neke zastarjele koncepcije koje bi roditelji trebali prestati nametati svojoj djeci...

1. "MOJE DIJETE TREBA DOBITI SAMO NAJBOLJE"

Fredric Neuman, dr. Med. I direktor Centra za liječenje anksioznosti i fobije, vjeruje da je presudna karakteristika razmaženog djeteta nespremnost da uvaži tuđe želje: 

Kad roditelji žele previše udovoljiti djetetu, zapravo im naštete. Kao odrasla osoba takvo dijete postaje vlastiti neprijatelj: ovisnost, nedostatak odgovornosti i loše socijalne vještine, sebičnost i korištenje ljudi u svoju korist čine te ljude nesretnima.

Najbolji je izlaz postaviti granice, odrediti dužnosti djeteta, obratiti pažnju na njegove manire i ponašanje i ne dopustiti mu da pokaže nepoštovanje prema roditeljima ili drugim ljudima. Također će biti korisno naučiti dijete da cijeni rad i vrijednost novca. Na primjer, roditelji mogu djetetu pomoći da pronađe svoj prvi honorarni posao.

2. "MORATE UVIJEK SLUŠATI STARIJE"

Roditelji često sanjaju da ih njihova djeca uvijek slušaju. Ali oni ne misle da navika neprestanog poštivanja i igranja po pravilima može biti štetna za budućnost njihove djece. Psihologinja i autorica knjige Mirni roditelji, sretna djeca, Laura Markham, sigurna je da se poslušna djeca pretvaraju u poslušne odrasle osobe.

Takve odrasle osobe imaju manje šansi zauzeti se za sebe i veća je vjerojatnost da postanu žrtve manipulatora.
Oni također mogu samo izvršavati naredbe bez postavljanja pitanja i ne preuzimati odgovornost za svoje postupke. Zato je bitno naučiti dijete kako reći "ne" i izraziti svoje mišljenje.

3. "NE RASPRAVLJAJ SE I NE UZVRAĆAJ"

Osoba bi se trebala znati zauzeti za sebe. Ako roditelji pokušaju djetetu staviti do znanja da ni u kojem slučaju ne mogu uvrijediti drugu osobu, dijete će samo šutjeti i trpjeti nasilnike bez riječi. U budućnosti neće moći preživjeti u natjecateljskom okruženju.

Međutim, to ne može biti opravdanje naučiti dijete da se bori sa svakom osobom s kojom ima sukob. Pa kako bi se trebali nositi s nasilnicima? Potući se s njima ili se samo verbalno zauzeti za sebe? O ovom se pitanju raspravljalo široko, a psiholozi su došli do zaključka da dijete treba znati da se ima pravo zaštititi. A ako roditelji nauče svoju djecu kako se zauzeti za sebe, darivat će ih cjeloživotnim poklonom.

Novo