UKUSNA, SOČNA I MOĆNA - GRČKA BAKLAVA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Recept sadrži 1 TAJNI SASTOJAK, zapišite ga
Bliži se Bajram, a sa njim dolazi i neizostavni tradicionalni kolač baklava. Postoje različite vrste baklava, načini i pripreme, a danas smo se odlučili za grčku baklavu.
Sastojci
– 600gr kora za pitu
– 5 jaja
– 250gr šećera
– 1 solja ulja
– 1 kiselo mlijeko
– 1 prašak za pecivo
– 1 vanil šećer
– 350 gr mljevenih oraha
SIRUP
4 šolje šećera
4 šolje vode
kolutovi limuna ili narandže (tajni sastojak)
Priprema
1. Kore podijeliti na pola. Jaja umutiti, dodati šećer, ulje, kiselo mlijeko, prašak za pecivo i vanil šećer.Redjati u pleh i kore premazati svaku posebno sa gornjim filom.Kada se potrosi 300 gr kora u sredinu staviti 350 gr oraha pa nastaviti slagati dalje kore. Posljednja kora isto treba da bude namazana. Složenu baklavu isijeći prije nego što se stavi i peći na srednjoj temperaturi.
2. Sirup: Pomiješati vodu i šećer i staviti na vatru da provri. Kuhati 5 minuta, pa skloniti da se ohladi. Nemojte predugo jer će toplo djelovati odlično ali kad se ohladi ušećeri se. Pred kraj dodati kolutove limuna ili naranče.
Prijatno!
(Novi.ba/N1)