Budite oprezni: Ove sastojke u hrani trebate izbjegavati

Porodica i zdravlje
Budite oprezni: Ove sastojke u hrani trebate izbjegavati
Obični proizvodi pomoću mnogih umjetnih tvari postaju privlačniji izgledom i okusom.

Obični proizvodi pomoću mnogih umjetnih tvari postaju privlačniji izgledom i okusom. Međutim, ako pretjerujete u konzumaciji takvih proizvoda dovodite svoje zdravlje u pitanje. 

1. Zaslađivači 
Veliki broj 'zdravih' proizvoda koji su istaknuti kao oni bez šećera u sebi sadrže tvar za zaslađivanja aspartam, prepoznatljiv je po oznaci E 951 a sadrže ga žvakaće gume, bomboni, razni dijetalni napitci pa i čokolade. Uzrokuje vrtoglavice, grčeve u trbuhu i umor koji nastaju nakon previše konzumiranja proizvoda s ovim ozloglašenim sastojkojm.

2. Pojačivači okusa 
Brojne grickalice, gotovi začini, umaci, juhe iz vrećice sadrže pojačivač okusa mononatrijev glutaminat koji se krije iza oznake E 621. Ovaj sastojak koristi se za isticanje okusa jelima a jako je štetan jer može pogoršati brojne ozbiljne bolesti i uzrokovati pretilost.

3. Bojila
Prirodna bojila s vremenom su gotovo u potpunosti zamijenila ona umjetna naznačena na proizvodima oznakama od E100 pa do E 181. Nalaze se u brojnim slatkišima, keksima a najviše u energetskim napitcima primamljivih neonskih boja, izazivaju probleme na koži, uzročnici su brojnih alergija stoga ih kada su djeca u pitanju posebice treba izbjegavati.

4. Konzervansi
Konzervansi su tvari koje služe da bi se proizvodima produžio rok trajanja. Oznaka im je E 285 i E 1105. Namirnice s konzervansima treba što manje konzumirati, jer upravo one kod djece uzrokuju hiperaktivnost i mnoge alergije.

5. Emulgatori
Tvari koje poboljšavaju teksturu proizvoda i povezuju sastojke koji se inače prirodno ne spajaju nalaze se u brojnim kupovnim slasticama, gotovim umacima, paštetama, zamrznutim jelima. Teško ih je izbjeći ali zato konzumaciju proizvoda koji ih sadrže treba svesti na minimum.

6. Antioksidansi
Pod oznakom E 300 do E 340 nalaze se umjetni antioksidansi, lako ih je iščitati s proizvoda, a svrha im je kao dodacima prehrani. No sve više se ističe kako se antioksidasni iz neobrađene hrane zdraviji postoji vrste voća i povrća koje u sebi prirodno ima antioksidanse poput zelenog lisnatog povrća, bobičastog voća.

 

Novo