Francuska postala treća država u Evropi sa više od 100.000 COVID smrtnih slučajeva

Svijet
Francuska postala treća država u Evropi sa više od 100.000 COVID smrtnih slučajeva
.

Francuska je postala treća zemlja u Evropi koja je dostigla mračnu prekretnicu od 100.000 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19, jer se nove infekcije i smrtni slučajevi povećavaju zbog varijacija virusa. Najava dolazi kada je Francuska dodala 300 novih smrtnih slučajeva u četvrtak na prethodnih 99.777.

Lionel Petitpas predsjednik je grupe Victims Du COVID-19, Facebook stranice koja omogućava članovima porodice da podijele sjećanja na svoje najmilije izgubljene od virusa. Sam Petitpas izgubio je suprugu Joelle od COVID-19 u martu prošle godine i rekao AP-u da porodice žrtava "žele da vlada učini kolektivni gest da prepozna naš kolektivni gubitak".

Analiza smrtnih listova pokazuje da neki slučajevi COVID-19 nisu prijavljeni ili pacijenti nisu testirani kada su ljudi umrli kod kuće ili u psihijatrijskim jedinicama ili hroničnim ustanovama.

"Moja supruga, kao i mnoge druge, upravo je stavljena u torbu s tijelom", prisjetila se Petitpas. "Bilo je poput luksuzne vreće za smeće. A onda je stavljena u lijes i poslana na kremiranje." Nije mu bilo dozvoljeno da je vidi.

Izvor: Bloomberg

Novo