Igra vam oko? Evo zbog čega se dešava i kako možete da spriječite ovu neprijatnu pojavu!

Zdrav život
Igra vam oko? Evo zbog čega se dešava i kako možete da spriječite ovu neprijatnu pojavu!
,

Treperenje oka, medicinski poznatije kao, Blefarospazam, ili Miokimija je prisilno trzanje očnog kapka. Takođe se spominje i kao grč očnog mišića.

Pojam Blefarospazam zapravo služi i za bilo koje nepravilno treperenje ili prisilno trzanje očnih kapaka i nekontrolisane kontrakcije mišića oko kapaka. Neki ljudi doživljavaju treperenje u donjem dijelu oka, drugi opet u gornjem kapku. Treperenje oka je vrlo česta pojava, a može se desiti desnom ili levom oku. Jednostavno rečeno, to poremećaj treptanja.

Šta uzrokuje titranje oka?

Tačni uzroci su nepoznati, ali se vjeruje da je treperanje oka povezano sa abnormalnim funkcionisanjem određenih nervnih područja koja se nalaze u bazi mozga, a koji kontrolišu koordinaciju mišića i pokreta.

Često se simptomi suhog oka javljaju neposredno prije ili u toku treperenja. Neka istraživanja pokazuju da su suve oči uzročnik treperenja.

Ostali uzroci uključuju:

Stres Nadraženost rožnice ili konjunktive Umor Nedostatak sna Dugotrajno buljenje u ekran računara ili televizije Poremećaji nervnog sistema Pretjeran unos kofeina (npr. kafa, čaj, sokovi s kofeinom, itd.)

Novo