Ljekovita svojstva bokvice
Iako postoji preko 200 različitih vrsta ove biljke, mi se uglavnom susrećemo sa onom čiji su listovi pljosnati i široki, zašiljeni na vrhovima.
Bokvica, poznatija još po nazivima žilovlak, trputac, vučac, popova lozica, je široko rasprostranjena. Možemo je naći po livadama, naseljima, dvorištima i šumama.
U liječnju se upotrebljavaju muška i ženska bokvica. Mnogi travari smatraju kako je muška bokvica djelotvornija u liječenju disajnih organa, a ženska kod liječenja raznih kožnih oboljenja. Iako krhkog izgleda, ova biljka ima snažna ljekovita svojstva.
List bokvice u sebi sadrži tanin, pektin, limunsku kiselinu, fitoncide protiv raznih bakterija, te u velikim količinama vitamin C.
Prednosti bokvice:
- Čisti krv, žludac i pluća
- Smanjuje često mokrenje
- Pozitivno djeluje na probavne organe
- Pomaže kod zarastanja ogrebotina, rana na koži
- Usješno djeluje protiv lišajeva, te uboda insekata
- Protiv čireva na koži i želucu
- Smanjuje kašalj
- Ojačava pluća i bubrege
- Pomaže kod zarastanja žuljeva
- Pomaže kod svih problema disajnih organa (tuberkuloza, astma)
- Olakšava iskašljavanje sluzi
- Preporučuje se kod tromboze
Primjena bokvice:
Izbacite šlajm
Za izbacivanje šlajma, potrebna vam je jedna kašičica usitnjenog lišća bokvice, koju ćete preliti sa 2,5 litara ključale vode. Poklopite, a nakon pet minuta procjedite. Šolju ovako spremljenog čaja pijte ujutro na tašte, zatim šolju-dvije tokom dana i jednu pred spavanje.
Ublažite kašalj
- 20 g listova muške bokvice
- 20 g cvjetova bijelog sljeza
- 20 g cvjetova i listova podbjela
- 20 g morača
Tri kašike mješavine prelijte sa pola litre prokuhale vode, a nakon tri sata procijedite. Čaj možete zasladiti medom, a svako drugi sat uzimajte o kašiku ovog čaja.
Obloge od bokvice
Svježe ubrane listove bokvice operite, izgnječite na dasci oklagijom, stavite na ranu ili posjekotinu i učvrstite zavojem.
Izliječite upalu mokraćne bešike
- 2 kašičice listova bokvice
- 2 kašičice majčine dušice (Thymus serpyllum)
- 2 kašičice timijana (Thymus vulgaris)
Kašičicu mješavine prelijete sa dva i po decilitra vrele vode, poklopite, sačekajte pet minuta, procijediti i pijte u gutljajima.
Sirup od bokvice
Cijele i svježe listove oprati pod vodom i pustiti kratko da se osuše. Listiće zatim samljeti i iz njih iscijediti sok. 1 litru soka miješati sa 2 kg šećera te kuhati 10-12 minuta. Tako pripremljen sirup konzumirati prije obroka i čuvati u frižideru
Krema od bokvice
15-20 grama svježe iscijeđenog soka od bokvice pomiješati sa 10-15 grama masne kreme te dodati par kapi ružinog ulja i žličicu nevenove masti i dobro izmiješati. Mješavina se koristi protiv akni i gnojnih prištića.