Neočekivano! Greška koju svi radimo kad jedemo voće

Zdrav život
Neočekivano! Greška koju svi radimo kad jedemo voće
Voće je osnovna prehrambena namirnica koje sadrži važne vitamine, proteine i prehrambena vlakna potrebna za pravilni rad organizma.

Voće je osnovna prehrambena namirnica koje sadrži važne vitamine, proteine i prehrambena vlakna potrebna za pravilni rad organizma. No ono sadrži i veliki postotak fruktoze koje može naštetiti pojedincima, ako ga uzimamo na pogrešan način.    

Fruktoza je vrsta jednostavnog šećera koje daje slatkoću voću, ali i medu te primjera zamjenskim sladilima poput agava sirupa. Baš kao i svaki drugi šećer i ona može značajno povećati razinu šećera u krvi, ovisno o vrsti slatkih plodova koje jedemo.

Banane, mango, smokve i grožđe su plodovi s visokim postotkom fruktoze, koji će izazvati nagli skok šećera u krvi, a što može rezultisati laganom groznicom, vrtoglavicom i još jačom željom za slatkim kod osobe koja je pojela slatki zalogaj.

Manje fruktoze i niže skokove šećera u krvi osigurat će voće manje slatkoće poput borovnica, dinje i malina. No da bi usporili apsorpciju fruktoze ne treba se odricati voća s visokim postotkom šećera, već ga kombinovati na odgovarajući način.

'Kombinacija voća s masnoćom ili proteinom usporit će rast šećera u krvi,' ističe američka nutricionistica i autorica knjiga Frances Largeman-Roth, koja dodaje 'upravo zato su jabuke s maslacem od kikirikija, šumsko voće s jogurtom i grožđe sa sirom klasični i zdravi zalogajčići.'

 

 

(Dnevnik.hr)

Novo