Čokoladna srca
Vrsta suhih kolača koja nije zahtjevna za pripremu. Naravno, možete ih dekorisati po želji.
Sastojci:
175 g maslaca
200 g šećera
2 jajeta, žumance
kesica vanilin šećera
150 g čokolade za kuhanje
250 g brašna
125 g gustina
kašika praška za pecivo
kesica čokoladne glazure
sjeckani lješnjak
Priprema:
1. U posudu staviti maslac i šećer, pa sve pjenasto umutiti. Postepeno dodavati jaja i žumance, i dobro sjediniti. Pomješati vanilin šećer i izrendanu čokoladu, pa dodati pripremljenoj masi.
2. Rernu zagrijati na 180 stepeni. Pomješati brašno sa gustinom i praškom za pecivo, pa izručiti na radni sto i preliti pjenastom masom. Zamjesiti glatko i kompaktno tijesto. Razvući tijesto na radnoj površini posutoj brašnom da bude debljine 1/2 cm i modlom praviti srca.
3. Kolače peći 15 minuta u plehu obloženom masnim papirom. Na kraju izvaditi iz rerne i ohladiti.
4. Pripremiti čokoladnu glazuru prema uputstvu na kesici. Svaki kolač umočiti do pola u glazuru od čokolade, a potom taj dio posuti sjeckanim lješnicima. Servirati tek kada se glazura savim stegne.
Izvor: (stvarukusa.rs)