"Poraz čovječanstva bez ispaljenog metka"

Aktuelno
"Poraz čovječanstva bez ispaljenog metka"
.

Pandemija COVID-a-19 je prouzrokovala do sada neviđeni prekid u obrazovanju širom svijeta.

Na vrhuncu pandemije, za vrijeme strogo restriktivnih mjera širom svijeta, preko 1,57 milijardi učenika je u više od 190 zemalja bilo pogođeno mjerom zatvaranja škola, a mnogi od njih su se snalazili s učenjem na daljinu, bez potrebne tehnologije.

Što su djeca duže van škole, više su izložena fizičkom, emocionalnom i se*sualnom nasilju, iskorištavanju i zlostavljanju. Duže vrijeme provedeno izvan škole povećava opasnost od dječijeg rada. Djeca s nižim nivoima obrazovanja su u većem riziku od cjeloživotnog siromaštva, imaju manju očekivanu dužinu života i lošije zdravstvene ishode. 

UNICEF poziva škole da budu među prvim javnim prostorima koji će biti otvoreni nakon COVID-a-19.

Djeca i škole nisu glavni pokretači epidemije u zemljama; ne postoje poznati dokazi o korelaciji između stope prijenosa bolesti i otvorenih ili zatvorenih škola. Dokazi o negativnim učincima zatvaranja škola su ogromni, uz dugoročne implikacije po učenje, sigurnost, zdravlje i dobrobit djece. 

A evo kako izgleda nastava za vrijeme pandemije. Jedan korisnik Facebook- a objavio je slike iz nekih od škola u kojima se izvodi nastava i napisao: 

"Poraz čovječanstva bez ispaljenog metka". Na slikama se vidi kako djeca nose maske i poštuju socijalnu distancu.

Pogledajte fotografije: 

Šta vi mislite o ovome? Slažete li se?

(Novi.ba/Unicef.org)

Novo