IMUNOLOG OTKRIO KOLIKO JE VREMENA POTREBNO DA VIRUS OSLABI: “Nemojte se zavaravati da...”

Vijesti
IMUNOLOG OTKRIO KOLIKO JE VREMENA POTREBNO DA VIRUS OSLABI: “Nemojte se zavaravati da...”
.

Doktor Trbonjača, govori o virusu i njegovoj mutaciji i o tome šta znači kada virus slabi i kako to nema nikakve veze sa trenutnim svijetskim problemom koronavirusom.

(Business Insider)

Slabljenje virusa moglo bi se manifestovati bolešću sa blažim simptomima i povoljnijim ishodom, što znači sa manje ostataka bolesti i manjom smrtnošću. To se zaista može dogoditi ukoliko bi se virus bolje prilagodio biologiji čoveka i biologiji ćelija u kojima se virus množi, što bi pak značilo da nema jako citopatogeno delovanje, ne izaziva smrt ćelija i razvija mehanizme izbegavanja ili subverzije delovanja imunog sastava. To bi takođe značilo da bi infekcija mogla proći sa manjim oštećenjima i bez smrti domaćina - objasnio je.

(The New York Times)

Kako ističe, u dugoročnoj evoluciji i životnom ciklusu virusa to je povoljnost i prednost jer bi se u tom slučaju s jedne strane virus teže prepoznavao, napadao i eliminisao imunim mehanizmima, a s druge strane ako bi osoba preživela to bi odgovaralo i virusu koji bi imao više vremena i šanse da se prebaci na drugu jedinku.

SARS-CoV-2 virus relativno sporo mutira. Izolovane forme virusa u odnosu na izvorni virus iz Vuhana imaju maksimalno 30-ak mutacija. To je u virusnoj evoluciji praktično zanemarljivo, pogotovo ako te mutacije pogađaju one delove virusnog genoma koji nisu važni za replikacijski ciklus virusa. SARS-CoV-2 je zoonotski virus, odnosno svojstven je životinjama i relativno slabo prilagođen biologiji čoveka zbog čega izaziva neku "čudnu" bolest.

Novo