Cijenite svoje zdravlje? Pazite u čemu kuhate, suđe opasno po zdravlje kao i nezdrava hrana!
Mnogi od nas smatraju da je za zdravu prehranu dovoljna kupovina zdravih namirnica sa predznakom bio, eko uzgoja. Međutim, to jako često nije dovoljno ukoliko u svojoj kuhinji imate posuđe u kojem priprema jela može biti opasna po naše zdravlje.
Na prvom mjestu u rangu opasnosti za naše zdravlje spada plastika, dakle najopasnija je priprema i čuvanje hrane u plastičnim posudama. Naime, platika prilikom pripreme hrane otpušta štetne materije koje se talože u hrani i tako dolaze u naš organizam. Prava je rijetkost plastično posuđe koje u sebi nema elemente koji mogu imati nepovoljan učinak na naše zdravlje.
Danas se mnogi odlučuju za teflonsko posuđe. Možda je to tako iz razloga što se teflon lahko održava i čisti ali da li je i zdravo? Iako je u narodu zastupljeno mišljenje da je kuhanje u telfonskom suđu zdravo naučnici su upozorili da i on u svom sastavu ima elemenata koji mogu štetno utjecati na naše zdravlje. Ipak, manje nego plastika ali ne treba zaboraviti.
U čemu onda spremiti jedan zdrav obrok, naime, jedan od starijih načina pripreme hrane navodi se kao zdrav. Riječ o pečenju u pek papiru budući da on nema toliko negativnih kritika. Pečenje u pek papiru ne traži ulje, hrana se priprema u svom soku, kruženjem pare i na taj način sačuva svoje hranjive i zdrave sastojke. Svakako ne treba dati zaboravu ni pripremu hrane u starim zemljanim posudama iz kojih su se hranili naši preci i ujedno bili zdravi i vitalni.